Aangezien het aanleggen van een zonnepaneelinstallatie een forse investering is, kloppen boeren bij de bank aan. Vaak tevergeefs. De oplossing: plaatsing en financiering in één.
SDE+-subsidie
Om boeren tegemoet te komen en duurzame energieproductie te stimuleren is de SDE+-regeling in het leven geroepen. Hiermee worden projecten omtrent hernieuwbare energie ondersteund. Door het grote dakoppervlak van stallen wordt het al snel aantrekkelijk om een zonnepaneelinstallatie op het dak te plaatsen. Maar een dergelijke installatie kost veel geld en moet wel door de boer gefinancierd kunnen worden. Dirco Rijnders van Toekomstdak legt uit: “Veel boeren zijn niet zomaar in staat om de plaatsing van een zonnepaneelinstallatie te financieren. Om dat op te lossen wenden ze zich vaak tot de bank, maar dat leidt meestal niet tot een financiering. De bank kijkt naar de bedrijfsresultaten en stelt allerlei aanvullende eisen. Er wordt niet gekeken naar het verdienmodel van de zonnepaneelinstallatie. Deze boeren hebben dan wel een SDE+-subsidie toegekend gekregen, maar krijgen de financiering niet rond waardoor de beschikking vervalt.”
“De combinatie van een groot dakoppervlak van stallen, het rendement van huidige zonnepaneelinstallaties en de gegarandeerde opbrengst door een SDE+-subsidie is een uitstekende basis voor een financiering”
Totaaloplossing zonnepanelen
In plaats van deze situatie te accepteren, is Toekomstdak op zoek gegaan naar een oplossing: financiers die vertrouwen hebben in de meerjarige opbrengst van zonnepanelen. Toekomstdak komt nu dan ook met een totaaloplossing; de levering, montage, ingebruikstelling en onderhoud van de zonnepaneelinstallatie inclusief de volledige financiering. Dirco Rijnders: “De enige voorwaarde is dat de boer een geschikt dak en een SDE+-subsidie heeft. En wanneer het dak niet goed genoeg meer is om een zonnepaneelinstallatie op aan te brengen zorgen we ook nog voor de renovatie van het dak. Ook verwijderen we eventuele asbest.” Met de opbrengst van de zonnepaneelinstallatie worden de rente, aflossing en onderhoud van de installatie betaald. Wat overblijft gaat rechtstreeks naar de boer. Na 15 jaar is de volledige installatie afgelost.
Als melkveehouder investeren in zonnepanelen?
Denkt u na over het plaatsen van zonnepanelen? Een investering in zonnepanelen kan u veel geld opleveren. Op de lange termijn, maar soms ook al direct na de installatie zonder voorfinanciering. Kijk voor meer informatie op toekomstdak.nl.