De WHO beveelt aan dat boeren en de voedselindustie stoppen met het routinematig gebruik van antiobiotica om de groei te bevorderen en ziekten bij gezonde dieren te voorkomen.
De nieuwe aanbevelingen van de WHO zijn bedoeld om de effectiviteit van antibiotica te behouden die belangrijk zijn voor de menselijke geneeskunde door het onnodige gebruik ervan bij dieren te verminderen. In sommige landen is ongeveer 80% van de totale consumptie van medisch belangrijke antibiotica in de dierensector, grotendeels voor groeibevordering bij gezonde dieren.
Overmatig en verkeerd gebruik van antibiotica bij dieren en mensen draagt bij aan de toenemende dreiging van antibioticaresistentie. Sommige soorten bacteriën die ernstige infecties bij mensen veroorzaken, hebben al resistentie ontwikkeld tegen de meeste of alle beschikbare behandelingen en er zijn maar weinig veelbelovende opties in de onderzoekspijplijn.
"Een gebrek aan effectieve antibiotica is een even ernstige bedreiging voor de veiligheid als een plotselinge en dodelijke ziekten die uitbreekt", zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. "Sterke, duurzame actie in alle sectoren is van vitaal belang om het tij van antimicrobiële resistentie terug te draaien en de wereld veilig te houden."
Een systematische review die vandaag in The Lancet Planetary Health werd gepubliceerd, toonde aan dat interventies die het antibioticagebruik in voedselproducerende dieren beperken antibiotica-resistente bacteriën in deze dieren tot 39% hebben verminderd. Dit onderzoek heeft direct de ontwikkeling van de nieuwe richtlijnen van de WHO geïnformeerd.
De WHO beveelt ten sterkste aan om het gebruik van alle klassen medisch belangrijke antibiotica bij voedselproducerende dieren te verminderen, inclusief volledige beperking van deze antibiotica voor groeibevordering en ziektepreventie zonder diagnose. Gezonde dieren mogen alleen antibiotica ontvangen om ziekten te voorkomen als ze zijn gediagnosticeerd bij andere dieren in dezelfde kudde, kudde of vispopulatie.
Waar mogelijk moeten zieke dieren worden getest om het meest effectieve en voorzichtige antibioticum te bepalen voor de behandeling van hun specifieke infectie. Antibiotica die bij dieren worden gebruikt, moeten worden geselecteerd uit degenen die volgens de WHO 'het minst belangrijk' zijn voor de menselijke gezondheid, en niet van degenen die als 'de hoogste prioriteit van kritisch belang' zijn geclassificeerd. Deze antibiotica zijn vaak de laatste regel, of één van beperkte behandelingen, beschikbaar om ernstige bacteriële infecties bij mensen te behandelen.
"Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat overmatig gebruik van antibiotica bij dieren kan bijdragen aan het ontstaan van antibioticaresistentie", zegt dr. Kazuaki Miyagishima, directeur van het ministerie van voedselveiligheid en zoönosen bij de WHO. "De hoeveelheid antibiotica die wordt gebruikt bij dieren blijft wereldwijd toenemen, gedreven door een groeiende vraag naar voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, vaak geproduceerd door middel van intensieve veehouderij."
Veel landen hebben al actie ondernomen om het gebruik van antibiotica bij voedselproducerende dieren te verminderen. Sinds 2006 heeft de Europese Unie bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica voor groeibevordering verboden. Consumenten stimuleren ook de vraag naar vlees dat wordt geteeld zonder routinematig gebruik van antibiotica, waarbij sommige grote voedselketens een "antibioticavrij" beleid voor hun vleesvoorraden hanteren.
Alternative options to using antibiotics for disease prevention in animals include improving hygiene, better use of vaccination, and changes in animal housing and husbandry practices.
WGO-richtlijnen over het gebruik van medisch belangrijke antimicrobiële middelen bij voedselproducerende dieren zijn gebaseerd op tientallen jarenlange rapporten van deskundigen en evaluaties van de rol van agrarisch antibioticagebruik in de toenemende dreiging van antibioticaresistentie. Ze dragen rechtstreeks bij aan de doelstellingen van het wereldwijde actieplan inzake antimicrobiële resistentie dat is aangenomen door de Wereldgezondheidsvergadering in 2015 en de Verklaring van de Algemene Vergadering van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over antimicrobiële resistentie, aangenomen in 2016.
Bron: WHO