Uierontsteking. Verwerping. Besmette melk. Bedrijfssluiting. Een vliegenplaag kan desastreuze gevolgen hebben voor een melkveebedrijf. Gelukkig zijn biologische bestrijdingsmogelijkheden anno 2019 zeer doordacht en effectief. En als het écht nodig is, is er altijd nog K-Othrine SC7,5, het enige spuitmiddel dat in de aanwezigheid van dieren mag worden gebruikt op de Nederlandse markt. René van den Heuvel, accountmanager Agro Pest Control (APC) over het geheim van een succesvolle vliegenbestrijding.
Zwaaien de koeien met hun staarten? Gooien ze voer over hun rug? Trappen ze het melkstel af? Is de mestrobot aan de bovenkant vies? Liggen er melkresten in ligbox? Als accountmanager René van den Heuvel een stal binnenloopt, scant hij altijd razendsnel de omgeving. Tijdens de scan let hij op twee hoofdzaken: het gedrag van de dieren en de hygiëne in de stal. “Dan weet ik eigenlijk al genoeg.”
Oase van rust
In de stal van Emiel Nabuurs is het een oase van rust. Af en toe wijst Van den Heuvel iets aan in de stal. Het zijn minieme details, want de vliegenbestrijding op het bedrijf van Nabuurs is al jaren zeer goed onder controle. “Iedere vijf weken komt er een bestrijder langs die ons helemaal ontzorgt.” Heeft Nabuurs zelf nog iets geleerd van APC? Nabuurs: “Ze hebben ons nóg kritischer gemaakt op ons eigen werk. Naden goed uitspuiten, hoekjes niet vergeten. Voor het werkplezier en het welzijn van de dieren werken we zo schoon mogelijk. Steekvliegen zijn een hel voor mens en dier.”
Vroege voorjaar
Gevraagd naar het geheim van een succesvolle bestrijding, benadrukt Van den Heuvel dat tijdig beginnen essentieel is. “Eén kilo mest kan namelijk 10.000 maden bevatten. En als die vliegen eenmaal het stadium van volwassenheid bereiken, draagt iedere vlieg meer dan 1000 bacteriën bij zich. Een gewone kamervlieg gaat pas dood na het afzetten van 2.000 eitjes, dus reken maar uit wat de schade kan zijn. Daarom beginnen we altijd in het vroege voorjaar, als de druk laag is.”
Maatwerk
Naast een tijdig begin is ook het maken van een doordacht plan belangrijk, legt Van den Heuvel uit. “Vliegenbestrijding is maatwerk. Het komt aan op de juiste middelenmix en de juiste frequentie.” Op de boerderij van Nabuurs wordt (zoals tegenwoordig gangbaar) voornamelijk ingezet op biologische bestrijding. Zijn er calamiteiten of verhoogde risicosituaties – denk aan het uitmesten van een afdeling – dan gebruikt APC K-Othrine SC7,5, het enige spuitmiddel dat in de aanwezigheid van dieren mag worden gebruikt op de Nederlandse markt. “K-Othrine SC 7,5 is zeer effectief bij calamiteiten en risico-situaties”, vindt Van den Heuvel. “Als we worden ingeschakeld bij een crisis, wil je natuurlijk iemand wel kunnen helpen.”
Onderdeel van bedrijfsvoering
Plaagdierbestrijding heeft in de loop der jaren een enorme evolutie doorgemaakt, vertelt Van den Heuvel. “Vroeger was bestrijding sluitpost, maar tegenwoordig is het een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering geworden.” Nabuurs: “Ik heb de indruk dat plaagdieren naar dorpen en steden trekken, omdat er niets te is halen is op boerderijen. Van den Heuvel knikt. “Dat klopt inderdaad. In de bebouwde kom worden we nu steeds vaker ingeschakeld.”
Roofvliegen
De bestrijdingstechnici zetten – zoals gangbaar in de EU – voornamelijk in op biologische bestrijding. Van den Heuvel wijst naar beneden. Kijk, hier in de mestkelder plaatsen we kokers met de poppen van de roofvlieg, ze zijn lichtschuw dus ze blijven beneden, waar ze eitjes leggen in de mest. Als de roofvlieglarven sterk genoeg zijn, zuigen ze larven van de huisvlieg leeg.” Naast roofvliegen zet APC in de biologische bestrijding ook roofmijten, sluipwespen en vliegenlampen in. “Zo kunnen we vliegen in alles stadia bestrijden.”
Topsport
Boeren iedere dag helpen een topprestatie te leveren – dat vindt Van Heuvel het mooist aan zijn werk. “Melkveehouder zijn is topsport. Om de investeringen die gedaan worden terug te verdienen moet alles op het bedrijf 100 % in orde zijn. Dat vergt enorme inzet en doelgerichtheid. Als APC zijn we blij dat we daarbij kunnen helpen. Onze boeren staan aan het begin van de keten. Zij waken als eerst over onze voedselveiligheid. Wat is er nou mooier dan juist deze toppers te helpen met een schoon en vliegenvrij bedrijf?”
Het geheim van een goede vliegenbestrijding? Zeven tips
- Kies een bestrijdingsbedrijf dat gespecialiseerd is in de agrarische sector en begrijpt wat belangrijk voor je is
- Begin op tijd: de bestrijders moeten in week 12 in het vroege voorjaar van start kunnen
- Vraag om een doordacht plan waarin zoveel mogelijk wordt ingezet op biologische bestrijding en K-Othrine SC7,5 waar nodig
- Voordat je een middel gebruikt: léés de gebruiksaanwijzing, ze hebben ‘m niet voor niets geschreven…
- Werk zeer schoon en zorg voor optimale hygiëne, vliegen komen af op vocht en geur
- Zet de puntjes op de i en werk gedisciplineerd volgens plan: reinig óók de hoeken en de kieren grondig.
- Onderschat de te lopen schade niet: bestrijden kost veel geld, maar niet goed bestrijden… het kan de strop voor je bedrijf zijn.