Het nieuwe landbouwbeleid van de Europese Unie zal meer rekening moeten houden met de verduurzaming van ons voedsel en de rol van voeding op de gezondheid. Er moet daarom straks niet gesproken worden van een gemeenschappelijk landbouwbeleid, maar van een gemeenschappelijk landbouw- en voedselbeleid.
Dat betoogde landbouweconoom Krijn Poppe van Wageningen Economic Research donderdag 15 december tijdens het minisymposium Naar een landbouw- en voedselbeleid?. Dat was georganiseerd door de NZO ter gelegenheid van de pensionering van Jan Maarten Vrij, verantwoordelijk voor International Dairy Affairs bij de zuivelorganisatie.
Volgens Poppe verdient het nieuwe landbouwbeleid niet twee pijlers zoals in het huidige beleid, maar vijf pijlers. In zijn visie is pijler A gericht op inkomensondersteuning, B op ecosysteemdiensten, C op plattelandsontwikkeling, D op voedsel & gezondheid en pijler E omvat monitoring, dialoog & onderzoek.
Voor Kees Romijn, vakgroepbestuurder Melkveehouderij van LTO Nederland dienen het risicomanagement op het boerenbedrijf en het klimaatvraagstuk een belangrijk accent te krijgen in een nieuw EU-landbouwbeleid. Een groene en duurzame agrarische sector die zorgt voor een veilige en duurzame voedselvoorziening zou het doel moeten zijn, vindt Romijn.
Bron: NZO