Koeien op Dairy Campus in Leeuwarden krijgen vanaf 8 juli tien weken lang zeewier in het rantsoen. In de stal worden drie soorten wieren in kleine doseringen in het voer aan de koeien gegeven. Het doel is het meten per wiersoort van de effecten op de methaanproductie en op voeropname, melkgift en diergezondheid.
Enkele zeewiersoorten hebben een aanzienlijk beperkend effect op de methaanproductie van koeien in een laboratoriumomgeving, zo blijkt uit onderzoek door Wageningen Livestock Research en de partners in het samenwerkingsverband Cono kaasmakers, Hortimare, De Heus en Stichting GreenPort Noord-Holland Noord.
Methaanuitstoot verminderen
Bedenker BlueO2 en mede-initiatiefnemer LTO Noord willen met de inzet van zeewier als voedingssupplement aan koeien de methaanuitstoot verminderen en een concrete bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaatdoelen en een toekomstbestendige agrarische sector.
Elf soorten zeewier getest
In het laboratorium werd aan de pensvloeistof van verschillende koeien graskuil en een kleine hoeveelheid zeewier toegevoegd. De eerste resultaten tonen aan dat het zinnig is om een stap te maken naar echte koeien en te onderzoeken of de zeewieren daar vergelijkbare resultaten laten zien. In dit onderzoek zijn in totaal elf soorten zeewieren getest die van nature in Europa voorkomen.
POP3-project Zeewier
Het onderzoek is onderdeel van het POP3-project Zeewier in een gezonde melkveehouderij. Hierin worden samen met een consortium van bedrijven knelpunten onderzocht van zeewierteelt tot en met smaak van de melk.
Bron: ZuivelZicht