De mens, duizenden jaren geleden, was van oorsprong een vleeseter. Er was immers genoeg voorradig voor diepaar mensen op aarde. De populatie groeide gestaag en dus ging men ook zelf voedsel telen. De grootste zorg was zorgen voor voldoende voedsel. Zodoende is de boer een van de oudste beroepen op aarde. De helft van de bevoling was wel boer.
Aan het einde van de 18e eeuw begon de mechanisatie, eerst langzaam, later steeds sneller. Het gevolg is: er is nu nog maar een handje vol mensen boer. Maar deze mensen verzorgen wel de gehele voedselvoorziening. Iedereen vindt het heel normaal dat de winkel vol ligt met allerlei soorten voedsel. Tegenwoordig geeft de politiek, de media en de natuurinstanties de boer de schuld van alles: Enkele voorbeelden:
- Afname van weidevogels
- Verkeerde voedselconsumptie van mensen
- Vervuiling oppervlaktewater
- Fosfaatoverschot
- Stikstofoverschot
- Afname insectenpopulaties
- Ontbossing in de tropen
- Afname van de biodiversiteit
- CO2 uitstoot
- En ga maar door…
Kortom, alle probemen met het milieu worden door de boer veroorzaakt. Aldus de politiek, de media en de natuurinstanties.
Boer als scheldnaam
Het woord 'boer' is een scheldnaam geworden en volgens de genoemde partijen moeten zij maar weg. Niemand praat over de vervuiling van bijvoorbeeld steeds meer vliegbewegingen. Schiphol barst uit zijn voegen. Lelystad komt daarbij. Of over alle chemische afvalstoffen waar we geen oplossing voor hebben. Deze verzamelde afvalstoffen worden gemengd met stookolie. De zeescheepvaart tankt deze aangemengde stookolie en verspreidt dit uit hun uitlaat over de gehele aarde. Er komen dan naast veel CO2 ook nog eens allerlei chemische goedjes uit hun pijp. Al deze gebeurtenissen beloont de politiek want er wordt zelfs geen belasting op geheven. En de boer krijgt maar de schuld…
Het gaat zelfs zo ver dat er vier luchtkwaliteitpunten in het buitengebied zijn in Nederland om de lucht op de kwaliteit te meten. Een van deze vier meetpunten heeft men in de Vredepaal naast een grote kippenschuur geplaatst. Hier wordt het bewijs geleverd aldus de politiek, dat de landbouw de schuld is van de luchtvervuiling. Wat zou er gebeuren als wij een meetpunt in de uitlaat van een oceaanstomer zouden plaatsen. Dan meten wij naast CO2 ook nog allerlei andere vervuilende stoffen. Er wordt alleen maar gesproken over de uitstoot van de koe. Dat de koe gras eet en dat dat gras heel veel CO2 opneemt wordt niet meegenomen en daar wordt dus niet over gesproken.
Jullie zijn goed bezig. Het gaat jullie inderdaad lukken om de boeren uit te roeien! De boeren vakbladen staan nu vol met artikelen hoe je om moet gaan als je als boer zijnde bedreigt wordt door de medemens. Hoe je je bedrijf moet stoppen om er belastingtechnisch en met de hypotheek van de bank er uit te springen zonder een restschuld over te houden.
Stoppersregeling
De politiek had de gedachte om drie ronden te laten lopen om boeren te bewegen te stoppen met hun bedrijf. De zogenoemde 'stoppersregeling' (deze stoppersregeling pot was trouwens door de boeren zelf gevuld via verplichte bijdragen). Binnen één dag moest de site uit de lucht want de aanmeldingen van stoppende boeren was overweldigend: binnen één dag was de pot leeg.
De boeren die ik spreek zijn het allemaal zat, spuugzat zelfs. Het valt ook niet mee als je steeds en overal de schuld van krijgt. Als de boer verdwenen is, vraag ik me af wat er dan in de schappen van de winkels zou liggen. Eten moeten wij. Moeten wij dan alles uit het buitenland halen met nog meer vervuilende transportbewegingen, producten van een buitenlandse boer die lang niet zo milieubewust boert dan onze Nederlandse boer, geen geoogst grasgewas met als gevolg een enorme toename van CO2.
Enorme toename van honger over de wereld. Nederland is nu de op 1 na grootste exporteur van landbouwproducten. Faillissement van de Nederlandse overheid. De landbouw levert nu nog een heel belangrijke bijdrage aan de Staatskas. Een enorme toename van kosten voor het onderhoud van de natuur. Want immers, de boer is de goedkoopste landschapsarchitect ter wereld. Hij stuurt de samenleving niet eens een factuur. Verdwijning van veel weidevogels door uithongering. En ga zo maar door.
"Wees zuinig op de Nederlandse boer! Verbeter de wereld, begin eerst bij jezelf!"
Kortom, wij moeten juist heel zuinig zijn op onze Nederlandse boeren en daarom het volgende advies: Verbeter de wereld, maar begin eerst bij jezelf. In 2050 wordt de wereldbevolking voorspeld op 9 miljard inwoners. Zo ik naar het beleid vanuit Den Haag kijk, stel ik deze prognose bij en denk ik dat er dan in plaats van 9 miljard nog 900 inwoners over zijn.
Zij zijn overgebleven, omdat zij weer begonnen met boeren. Een knap staaltje werk om in zo'n korte tijd de boer uit te roeien, maar tegelijkertijd o zo onverstandig. En dat terwijl de Nederlandse landbouw bekend staat om zijn innovaties en meest milieuverantwoorde productie van de wereld.
Omdenken: van afzeiksamenleving naar opbouwsamenleving
Misschien schrijf ik dit nu wel heel zwart-wit. Maar als u zo doorgaat, vrees ik dat het wel werkelijkheid gaat worden. Waarom gaan we niet met elkaar om de tafel? We moeten van een afzeiksamenleving naar een een opbouwsamenleving. Hier volgt een voorbeeld wat hier mee wordt bedoeld:
Pas was het weer groot in het nieuws: Natuurmonumenten luidt de noodklok: In hun natuurterreinen lopen de populaties bijen drastisch terug door de schuld van boeren. Uiteraard weer de boer (dit is de afzeiksamenleving en heeft geen enkele toegevoegde waarde). Waarom proberen we deze afzeiksamenleving niet gewoon om te vormen naar een opbouwsamenleving?
Als men gezegd had 'De bijenstand is hard achteruit gegaan. We weten dat er een ziekte onder de bijenvolken heerst. We gaan nu met de boeren rond de tafel om te proberen de bijenstand weer te laten groeien. We gaan samen met de boeren overal stroken met bloemenmengsels zaaien om zo de bijen die nog over zijn, te verwennen en hopen zo dat de bijenstand weer gaat toenemen. Verder gaan we met de boeren overleggen of we door bestrijdingsmiddelen anders te gebruiken ook de bijenstand kunnen helpen. Dan zijn we goed bezig. Hier zijn de bijen pas mee gebaat.
U heeft nog een hele weg te gaan. Ik ben benieuwd naar uw antwoord!
Bron: Ingezonden column