Koude lucht bereikt ons land. De komende nachten gaat het licht tot matig vriezen en ook overdag gaat de temperatuur verder naar beneden. De grote vraag die menig Nederlander bezig houdt: Wanneer kunnen we op de schaats?
De komende periode zal kouder verlopen dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. 's Nachts vriest het licht tot matig en als we de weermodellen mogen geloven kan het een enkele keer afkoelen tot -8 graden! Overdag ligt het kwik meestal op 1 tot 3 graden, alleen maandag is wat minder koud. IJsgroei op kleine watergangen, ondiepe plassen en op grotere wateren die uit de wind liggen, zal dit weekend beginnen. Zondagochtend ligt er op de koudste plaatsen, zeker op de kleinere wateren, een dun laagje ijs.
Figuur 1: Koude periode aangebroken (Bron: WeerPlaza)
Volgend weekend op de schaats?
Bij veel ijsverenigingen staan de vrijwilligers te popelen om de ijsbanen in gereedheid te brengen. Skeeler- en sintelbanen worden onder water gezet en het water op ondergelopen weilanden wordt op het goede peil gezet. Wanneer de temperatuur 's nachts onder nul duikt, zullen de ijsmeesters op de skeeler- en sintelbanen er alles aan doen om een mooie ijsvloer te kunnen maken. Door 's nachts elke keer een laagje water over een baan te spuiten, ontstaat er een ijslaag die bij elke laag water weer iets dikker wordt. Bij een ijsdikte van ongeveer 3 centimeter kan er al prima op skeelerbanen worden geschaatst, op ondergelopen weilanden is toch echt 8 tot 10 centimeter vereist.
Ijsgroeimodel komt tot leven
Volgens de meest recente ijsgroeipluim is de ijsdikte op stilstaand water van 1 meter diep ongeveer halverwege de week 3 centimeter, in het weekend 6 tot 8. Van grote toertochten is voorlopig dus geen sprake, maar wanneer de verwachting uitkomt zullen toch enkele waaghalzen bij deze ijsdikte op het ijs stappen. Omdat de waterdiepte op ondergespoten banen zeer klein is, kan ijs daar snel vormen. Er is dus een kans dat, op basis van de huidige berekeningen, donderdag al op een enkele sintelbaan kan worden geschaatst. Blijft het koud, dan is de kans in het weekend groter.
Figuur 2: Ijsgroeimodel (Bron: WeerPlaza)
Sneeuw kan roet in het eten gooien
Steeds meer weermodellen laten dinsdag een storing van west naar oost over ons land trekken. Bij lage temperaturen levert dit, volgens de weermodellen, sneeuw op. Hoeveel sneeuw er valt en waar dit gebeurt, is nog niet bekend. Sneeuw over ijs is voor de schaatsliefhebber funest, zeker wanneer de ijsvloer nog erg dun is. Door sneeuw op het ijs ontstaat er als het ware een 'dekentje' waardoor het ijs minder snel aangroeit dan wanneer er geen sneeuw op het ijs ligt.
Valt er een dun laagje sneeuw, dan wordt het ijs door de wind vanzelf wel weer schoon geblazen. Met een dikkere laag sneeuw gaat dit vanzelfsprekend wat moeilijker, waardoor de kans bestaat dat schaatspret op grotere buitenwateren dan bij voorbaat al niet meer doorgaat (tenzij de vorstperiode enorm lang aanhoudt). Gelukkig kunnen de vrijwilligers van de natuurijsbanen het ijs sneeuwvrij maken, waardoor die plaatsen 'gewoon' de kans op schaatspret houden!
Blijf geduld houden!
Hoe moeilijk het ook is om als schaatsliefhebber te moeten wachten op de juiste ijsdikte, het is ontzettend van belang om gewoon geduld te hebben. Niet alleen het ijs kan dan mooier groeien zonder allerlei scheuren, maar het is vooral van belang voor je eigen veiligheid. Ga dus vooral het ijs op als het écht dik genoeg is, of wanneer een toezichthouder (bijvoorbeeld een ijsvereniging) een ijsbaan vrijgeeft.
Kan je echt de schaatsen niet laten liggen, zoek dan de ijshal op of wacht tot het ijs op skeeler- en sintelbanen dik genoeg is. Daarop wachten duurt wat minder lang dan het wachten op de vaarten en meren!
Laatste schaatsinformatie volgen?
Op onze schaatspagina vind je de meest recente informatie over ijsgroei en de locaties waar geschaatst kan worden. Heb je zelf een schaatsbaan of heb je een fantastische schaatsplek met betrouwbaar ijs, dan kan je die plaats ook delen via onze schaatspagina!
Bron: WeerPlaza