Landbouwminister en vicepremier Carola Schouten heeft spijt van de harde woorden die ze heeft laten vallen bij het openbaren van de 'kalverfraude'. De minister betreurt dat het beeld over dat er sprake zou zijn van grootschalige administratieve fraude onder melkveehouders door haar is ontstaan. 'Ik heb onderschat wat de impact hierop is geweest door dit zelf zo naar buiten te brengen', zo meldt de Volkskrant.
Dit zegt minister Schouten van de ChristenUnie in een interview met de Volkskrant. In februari jongstleden werden er 2.100 melkveebedrijven geblokkeerd voor de aan- en afvoer van dieren. Dit was een gevolg op verdenking van fraude met de kalveradministratie. De minister bracht dit zelf naar buiten met woorden als 'geknoeid' en 'fraude'.
Het gevolg was dat boeren meenden dat Schouten nu de indruk wou wekken dat ze allemaal doelbewust een foutieve administratie bijhielden, puur voor het eigen gewin. In de media werd gesproken over '2.100 frauderende bedrijven'. Schouten: 'Het enige dat ik kon zien was dat de kalveradministratie bij 2.100 bedrijven niet klopte. Je weet op dat moment niet of het fout is of een bewuste keuze', zo meldt de Volkskrant.
Onvoldoende informatie
Afgelopen donderdag schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer dat zij de blokkade bij 1.700 bedrijven heeft opgeheven. Lees hier het eerdere bericht op melkveebedrijf.nl omtrent de brief van Schouten.
Dit kwam doordat deze bedrijven hun administratieve fouten hadden hersteld. Daarbij werd er door de minister wel een kanttekening geplaatst omdat zij niet weet of deze bedrijven geen kalverfraude hebben gepleegd. Dit moet door nader onderzoek worden uitgewezen. Op dit moment kan de minister niet aangeven hoe lang dit gaat duren.
Van de overige 400 melkveehouders zijn inmiddels 190 bedrijven wel beoordeeld, maar is de aangeleverde informatie onvoldoende gebleken. Of er is een bezoek nodig om de administratie alsnog kloppend te maken. Bij de overige nog geblokkeerde bedrijven is er meer tijd nodig om te achterhalen wat er precies mis is, of de desbetreffende veehouders hebben zelf nog geen actie ondernomen om de blokkade op te heffen. Naar aanleiding van alle commotie rond deze fraude hebben, bovenop de 1.700 gedeblokkeerde bedrijven, nog eens 650 andere melkveehouders uit eigen initatief hun administratie aangepast.
Manier van optreden door minister Schouten
Als nieuwe minister kreeg Schouten eind vorig jaar veel lof voor haar kordate reactie op een andere boerenfraude. Het betrof hier het grootschalig sjoemelen met de mestboekhouding. Dat zij nu vergelijkbaar reageerde op de fraudesignalen met kalveren kwam haar op kritiek te staan.
'De minister heeft met een spreekwoordelijk kanon op een mug geschoten toen direct alle 2.100 bedrijven geblokkeerd werden waar iets mis bleek te zijn in de administratie', zegt Maarten Leseman van boerenorganisatie LTO. Door deze snelle deblokkade zien boeren de bevestiging van het 'buitenproportionele' handelen van de minister. 'Volgens onze inschatting gaat het 'slechts' om een vijftigtal echte fraudeurs', meldt de Volkskrant. Tot het vervolgonderzoek is afgerond doet de minister hier geen uitspraken over.
Naar eigen zeggen heeft Schouten geprobeerd om verdachte boeren een beperkter verbod op te leggen, waarbij alleen de verkeerd geregistreerde dieren het erf niet hadden mogen verlaten. Dit bleek echter niet te mogen bij administratiefouten. 'Ik moet vanuit Europa dan boerenbedrijven blokkeren', zo meldt de Volkskrant.
De minister verschuilt zich achter de wet, vindt Leseman van LTO. 'Als we elkaar even diep in de ogen hadden gekeken, had Schouten ook op een andere manier kunnen reageren. Nu heeft de hele melkveesector een tik gekregen en zijn er alleen maar verliezers', zo meldt de Volkskrant.
Bron: de Volkskrant