Op 1 juli is de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) in werking getreden.
Het doel van de PAS is, ruimte voor economische ontwikkelingen, sterkere natuur en minder stikstofbelasting van de natuur.
Hiervoor zijn gezamenlijke afspraken gemaakt. Het rijk, provincies en natuurorganisaties nemen maatregelen om de natuur te herstellen. Ook de agrarische sector neemt maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen. Door deze maatregelen ontstaat er ruimte voor nieuwe economische activiteiten.
AERIUS
AERIUS is het rekenprogramma in de PAS. Met AERIUS berekent men de hoeveelheid stikstofemissie en –depositie die een activiteit veroorzaakt en hoeveel ontwikkelingsruimte daarvoor nodig is. De resultaten van de berekeningen van AERIUS worden toegevoegd bij natuurbeschermingsvergunningaanvraag en/of bewaard bij een melding.
Meldingsplicht of vergunningsplicht
Wanneer de depositie van een nieuwe economische activiteit lager of gelijk aan de grenswaarde van 1 mol per hectare per jaar blijft, dan hoeft men geen vergunning aan te vragen en kan er eenvoudig met AERIUS een melding worden ingediend.
Nieuwe economische activiteiten boven de 1 mol/h/j hebben wel een natuurbeschermingsvergunning nodig.
Bestaande activiteiten die gebaseerd zijn op een milieuvergunning/AMvB die aan de voorwaarden voldoet, hoeven niet gemeld te worden.
Alle toegedeelde ontwikkelingsruimte wordt geregistreerd in het AERIUS register, zodat er een overzicht blijft van de totale uitgifte van depositie. Wanneer de ontwikkelingsruimte voor 95% benut is, wordt de grenswaarde van 1 mol per hectare per jaar teruggebracht naar 0.05 mol/ha/jaar.
AERIUS zal op 1 juli om 0.00 uur te gebruiken zijn. Het heeft wel een grote capaciteit maar de overheid verzoekt vriendelijk niet allemaal tegelijk met AERIUS te gaan berekenen omdat ze dan wel problemen verwachten. Via Aerius is het nadrukkelijk de bedoeling om de uitbreiding van uw bedrijf te berekenen en niet uw bestaand recht. Dit wordt duidelijk als naast de vergunde ook de gewenste veebezetting in Aerius wordt ingevuld.
Provinciaal beleid
Sommige provincies hebben al aanvullend beleid en andere gaan dat binnenkort invullen. Het is de bedoeling dat het provinciale beleid op hoofdlijnen voor alle provincies overeen komt.
Zoals de maximale toedeling van 3 mol/ha/j ontwikkelingsruimte en een termijn van 2 jaar voor het realiseren van de nieuwe activiteit. Onder de PAS wordt de vergunning behandelt in de provincie waar het effect op de natuur het grootst is.
Interimmers/vernietigde vergunningen
Agrarische bedrijven die na aanwijsdata van Natura 2000-gebieden hun bedrijf hebben uitgebreid of gewijzigd zonder een verklaring van geen bedenkingen of natuurbeschermingsvergunning worden interimmers genoemd. De PAS biedt voor al deze bedrijven een oplossing omdat de feitelijke ammoniakemissie/stikstofdepositie van het veebedrijf al is meegenomen in AERIUS. Zowel de interimmers als de bedrijven waarvan de verleende natuurbeschermingsvergunning is vernietigd, mogen geen melding doen, maar dienen zelf alsnog een natuurbeschermingsvergunning aan te vragen om hun bedrijf alsnog te legaliseren. Het is van groot belang om uw situatie te (laten) onderzoeken door een deskundige omdat de situatie strafbaar wordt en u vervolgens voor een deel geen vee meer mag houden als de PAS ruimte op raakt.
Bij elke aanvraag zijn naast uw actuele en oude milieuvergunningen, de aanwijsdata van de verschillende regionale Natura 2000-gebieden van belang bij de beoordeling of uw bedrijf (deels) valt onder het bestaand recht of dat er een melding of vergunningsaanvraag gedaan moet worden. Deze data kunnen voor vogelrichtlijnen gebieden teruggaan tot 10 juni 1994 en voor habitatrichtlijnen tot 7 december 2004. Er komt nog een lijst van vereiste documenten waarmee uw adviseur de Aerius berekening kan opstellen.
Wijziging Wet economische delicten
De wet Economische delicten stelt dat men strafbaar is, als een bedrijf ten onrechte geen melding/vergunning of goede onderbouwing van een AERIUS berekening heeft. Maar ook als projecten of handelingen wel gemeld zijn en daarvoor uit de PAS ontwikkelingsruimte beschikbaar komt, maar wanneer binnen twee jaar de ontwikkelingsruimte niet benut is. De overheid wil hiermee voorkomen dat er loze meldingen worden gedaan waardoor de beschikbare ontwikkelingsruimte op raakt zonder dat er feitelijk gebruik van gemaakt wordt.
Op de site https://pas.natura2000.nl/ staat veel informatie over de PAS.
Daar staat ook een reactie op alle zienswijzen, Nota van Antwoord.
Foto: Paul van de Velde
Meer informatie
NMV
Krachtighuizerweg 28
3881 PD Putten
T.: +31 (0)6 21322313
E.: info@nmv.nu
W.: www.nmv.nu