RTL Nieuws maakt melding dat op ruim 1.200 boerderijen in Nederland sprake is van een extreem hoge sterfte onder kalveren. Volgens RTL blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw dat onder meer door slechte verzorging 1 op de 5 pasgeboren dieren binnen twee weken doodgaat.
RTL Nieuws meldt dat de kalfjes in smerige stallen worden geboren waar ze regelmatig tot tientallen centimeters in de mest staan. Daarnaast is een reden voor de veelvuldige uitvalt de hoeveelheid (te weinig) en vervuilde biest die aan de dieren wordt gegeven. Dit alles met gevolg dat de dieren infecties oplopen en aan de gevolgen van diarree sterven.
De eerste cijfers
RTL Nieuws geeft aan dat dit de eerste keer is dat er bekend gemaakt is hoeveel bedrijven te maken hebben met een kalversterfte die hoger ligt dan 20%. Het gaat hierbij om bedrijven die vlees en zuivel voor de verkoop produceren en leveren. Een koe moet volgens RTL Nieuws bijna jaarlijks een kalfje op de wereld zetten om melk te kunnen produceren.
Dat de kalversterfte al jaren aan de hoge kant ligt blijkt uit de gegevens uit 2018: van de in totaal ruim anderhalf miljoen geboren dieren waren er tweehonderdduizend die niet ouder werden dan twee weken. RTL Nieuws meldt dat de meeste zelfs al binnen drie dagen dood gingen.
Als er wordt gekeken naar de kalversterfte op alle rundveebedrijven in Nederland, dan ligt deze gemiddeld op 12,5 procent. Een ruime 5.500 bedrijven zouden het volgens RTL Nieuws slechter tot veel slechter dan gemiddeld doen, terwijl het ruime merendeel, zo'n 11.000 bedrijven, het beter doen. Ondanks dat meldt RTL dat deskundigen het gemiddelde sterftepercentage alsnog veel te hoog vinden.
"Heel veel landen in de wereld hebben lagere percentages sterftegevallen"
Frank van Eerdenburg, werkzaam bij de faculteit diergeneeskiunde van de Universiteit Utrecht: "Dit is een levensgroot probleem, zowel voor dierenwelzijn als de diergezondheid. We lopen hiermee ook negatief voor op de rest van de wereld, heel veel landen hebben lagere percentages."
RTL Nieuws meldt dat een van de oorzaken van dit hoge sterftecijfer te maken heeft met het feit dat boeren het vaak te druk zouden hebben. Van Eerdenburg: "Eén persoon kan eigenlijk 80 koeien aan. We zien nu veel bedrijven met 120 of 130 koeien, soms nog meer. Dan gaat het mis. Dan wordt er geen prioriteit meer gegeven aan de extra verzorging van de kalfjes."
Waarschuwing voor Nederlandse boeren
Volgens RTL Nieuws hadden Nederlandse boeren tot voor kort geen enkel idee hoe de sterfte van kalveren op hun eigen bedrijf zich weerhield ten opzichte van andere rundveebedrijven. Sinds begin 2018 krijgen boeren waarschuwingen als blijkt dat het sterftepercentage van kalveren op hun bedrijven boven de 20% uit komt. In dat geval zijn boeren verplicht om in samenwerking met dierenartsen een plan op te stellen om de sterfte van kalveren terug te gaan dringen. Deze, maar ook zeker andere maatregelen zouden daarmee de kalversterfte moeten gaan indammen, maar tot zover komt dat nog niet tot uiting.
LTO Nederland
Jeanette van de Ven, LTO Nederland, geeft aan: "De sterftecijfers vinden we te hoog en dat baart ons zorgen." Jeanette geeft aan dat er veel bij komt kijken als het gaat om de zorg voor jonge kalveren. "Boeren die daar meer moeite mee hebben kunnen wel aan de schandpaal genageld worden, maar we kunnen beter ingrijpen en hen helpen met advisering en ondersteuning. Uiteindelijk is daar iedereen mee gebaat: zowel de boer als het dier. In de afgelopen jaren zijn er diverse projecten opgestart om het nog beter te gaan doen en we hopen dat dit zijn vruchten gaat afwerpen", zo meldt RTL Nieuws.
"Als de zorg voor pasgeboren kalveren niet lukt voelt dat voor de boer als een verlies"
Het ministerie van Landbouw geeft aan dat voor de boeren alles erop is gericht om de juiste zorg voor de pasgeboren kalveren te kunnen geven. "Als dat, om wat voor reden dan ook, niet lukt, voelt dat voor de boer als een verlies. Er is ruimte voor verbetering, daar zijn goede voorbeelden van. Met de sector worden concrete doelstellingen vastgestgeld om de zorg voor jonge dieren verder te kunnen gaan verbeteren en om meer duidelijkheid te krijgen op welke termijn een verbetering van de sterftecijfers te realiseren is."
Bron: RTL Nieuws