Goed nieuws voor drie veehouders en twee biomassacentrales in Overijssel: de dwangsommen die tegen deze bedrijven waren geëist, zijn van tafel. Dat meldt De Stentor. Er is voldoende stikstofruimte gevonden door het bemestingsverbod voor pachtgronden. Hierdoor kunnen de PAS-melders hun stikstofuitstoot compenseren.
De dwangsommen waren opgelegd aan boeren en bedrijven die zonder een volledige natuurvergunning werkzaam waren. Deze bedrijven waren legaal totdat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in 2019 door de Raad van State werd verworpen. Tussen 2015 en 2019 was het voor ondernemers die wilden uitbreiden voldoende om alleen een melding te doen. Hierdoor worden deze bedrijven ook wel PAS-melders genoemd.
Grote protesten door dwangsommen voor PAS-melders
De dwangsommen maakten veel los bij boeren in de omgeving. Het zou betekenen dat zij, indien ze hun bedrijfsvoering niet zouden aanpassen, boetes met een maximum van 30.000 tot 60.000 euro zouden ontvangen. Twee keer stonden zij actievoerend voor het provinciehuis in Zwolle om te dwangsommen van tafel te krijgen.
Bemestingsverbod voor pachtgronden
Enkele weken na de protesten heeft de provincie Overijssel besloten om een bemestingsverbod in te stellen voor haar eigen pachtgronden. Met deze maatregel beoogt de provincie de ammoniakuitstoot van PAS-melders te compenseren. Uit berekeningen blijkt dat deze maatregel de provincie naar schatting zo’n 1,3 miljoen euro aan gemiste inkomsten zal kosten.
Voor de groep PAS-melders die geen dwangsommen opgelegd heeft gekregen, maar wel in een risicovolle zone verkeren, hoopt de provincie dat het pachtconstructieplan hen grotendeels geruststelt. Het bemestingsverbod is echter niet voldoende gebleken om de volledige uitstoot van enkele PAS-melders die zich nabij beschermde natuur bevinden te compenseren.
Bron: De Stentor