Bij verschillende klanten van Agrifirm en AgruniekRijnvallei zijn shredlage-kuilen aangelegd. Shredlage is een relatief nieuw concept van maïs hakselen uit Noord-Amerika waarbij maïs lang wordt gehakseld op een haksellengte variërend van 26 tot 30 millimeter.
In de Verenigde Staten wordt shredlage al enige tijd toegepast. Vanwege de grote haksellengte en de speciaal ontworpen korrelkneuzer die de snijmaïs zeer intensief bewerkt, wordt de korrel meer dan normaal verkleind en de plant verder uit elkaar getrokken. Hierdoor kan de koe het beschikbare zetmeel beter benutten.
Voordelen ten opzichte van conventioneel hakselen
Uit Amerikaanse studies blijkt dat koeien het beschikbare zetmeel beter benutten door een betere penswerking. De herkauwactiviteit neemt toe doordat de maïs een bepaalde structuurwerking houdt. Agrifirm meldt dat de droge stofopname en de productieresultaten minstens net zo goed zijn als de maïskuil die verwerkt is met een conventionele techniek. AgruniekRijnvallei meldt zelfs dat de productie zal toenemen met de shredlage-kuil.
Na komend winterseizoen verwachten Agrifirm en AgruniekRijnvallei de eerste resultaten binnen Nederland te presenteren.