Het Europese melkquotum is verdwenen. Quoteringen zullen er echter op één of andere manier altijd blijven. De milieuwetgeving (nitraatrichtlijn, fosfaatrechten) is ook een vorm van quotering. Om in de toekomst rendabel en milieutechnisch goed te blijven melken is en blijft veel melk uit gezond ruwvoer erg belangrijk.
Om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te blijven moet de maïsopbrengst per hectare omhoog, maar het gewas moet ook vitaal blijven. Een uitdaging op zich. Daarnaast speelt er voor vele veehouders nog een extra complicerende factor: derogatie. Bedrijven die aan derogatie meedoen mogen geen fosfaat uit kunstmest aanvoeren. Om veehouders te ondersteunen in deze uitdaging hebben we een bemestingsconcept voor maïs ontwikkeld, met en zonder fosfaat.
Het telen van een gewas begint altijd met een landbouwkundige benadering: wat heeft de plant wanneer nodig? Als teler haal je het meeste rendement uit je maïsplant door op de juiste momenten de juiste elementen toe te dienen die bijdragen aan wortelontwikkeling, het wateroplosbaar maken van elementen in de bodem, een goede jeugd-groei, vlotte vegetatieve groei en een goede kolfvulling. Nu geven we in de praktijk alle voedingsstoffen voor en tijdens het zaaien, zonder dat erbij stil wordt gestaan in welke vorm we bijvoorbeeld de stikstof geven. Voor de plant is dit alles behalve optimaal. Een baby geef je toch ook geen bruine bonen met spek? In de beginfase heeft de wortel gemakkelijk opneembare elementen nodig die het wortelpakket en de jeugdgroei stimuleren. Vanaf het vijfde bladstadium begint de echte vegetatieve groei en heeft de plant de rest van de elementen nodig. De oplossing: leg bij de start het eerste deel van de elementen op het zaad en zorg ervoor dat de plant in een later stadium bij de overige elementen kan door deze naast het zaad te leggen. Door de voeding in vormen toe te dienen die niet vervluchtigen of beperkt uitspoelingsgevoelig zijn, blijven de elementen gedurende het hele teeltseizoen beschikbaar voor de plant.
De voeding die de plant bij de start nodig heeft, hebben we samengevoegd in het product Powerstart Opkomst. Deze microgranulaat is tijdens het zaaien direct op het zaad toe te dienen. Tegelijkertijd kan de vloeibare meststof Powerbasic Groei meegedoseerd worden. Dit is een 100% ureummeststof. Deze stikstofvorm maakt uiteindelijk de overige elementen plantbeschikbaar en geeft weinig tot geen uitspoeling. De plant krijgt dus nog steeds in één werkgang zijn voedselpakket voor het gehele teeltseizoen, maar kan het in deze vormen zelf op de juiste momenten tot zich nemen. Zo blijft het gewas vitaal en kun je werken aan een hoger rendement. In de akkerbouw betaalt het op en naast het zaad bemesten zich al een aantal jaar uit. Telers hebben hier veel positieve resultaten mee behaald. Onder andere dankzij de ervaringen van Van Iperen in deze sector, hebben we er nu in de maïsteelt een mooie teelttechnische innovatie bij.