LTO Nederland juicht het toe dat een meerderheid van de Tweede Kamer tempo wil in een wetswijziging op het fosfaatrechtenstelsel. De aangenomen motie voor het wetsvoorstel (over onder meer afromingsvrije lease, loonmelken en de vleesveevrijstelling) is afkomstig van de SGP en VVD. Hiermee wordt minister Schouten opgeroepen het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer te sturen. Inzet is dat het zo snel mogelijk, liefst nog in de loop van 2021, van kracht kan zijn.
Tempo met het wetsvoorstel
Naast het regelen van de voorziening van een afromingsvrije lease, moet het met het wetsvoorstel ook mogelijk worden om dieren, inclusief fosfaatrechten, tijdelijk ergens anders te stallen zonder dat hierbij rechten worden afgeroomd. Volgens minister Schouten ligt dit wetsvoorstel momenteel bij de Europese Commissie om te voldoen aan de Europese staatssteunregels. Daarna volgt nog advies van de Raad van State voor het is aangeboden aan de Tweede Kamer. De minister voorzag een langdurig traject voor de ondernemers ermee aan de slag kunnen. Met de aangenomen motie is minister Schouten aangespoord er tempo in te maken, zodat nog dit jaar de wet van kracht wordt. In aanloop naar het debat riep LTO hier al toe op.
Loonmelken
Om verschillende redenen kan het voor een boer nodig zijn om tijdelijk de dieren ergens anders te stallen. Bijvoorbeeld om een stal te renoveren. Ondernemers die door het fosfaatrechtenstelsel geconfronteerd zijn met een deels lege stal, willen ook aan de slag. Deze bedrijven hebben nu een deels lege stal, waarbij de financiering wel afgelost moet worden. De creatieve oplossing die zij introduceren is het begrip ‘loonmelken’. Hierbij bieden ze hun ruimte aan voor andere ondernemers die voor de koeien tijdelijk onderdak zoeken. LTO riep in aanloop naar het Commissiedebat op om ook voor deze ondernemers zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het wetsvoorstel.
Compensatie
De invoering van het stelsel van fosfaatrechten, de daaraan voorafgaande discussies en de daarna ontstane problematiek op individuele bedrijven heeft diepe sporen nagelaten in de melkveehouderij. De discussie in het debat ging voor een groot deel hoe recht kan worden gedaan aan de gedupeerde boeren. Hiervoor is een motie van D66 en CDA aangenomen. Met het voorstel zouden boeren, waarvan door de overheid erkend is dat ze door het fosfaatrechtenstelsel schade hebben, opgelopen, op een redelijke, dus financiële, wijze een compensatie krijgen.
Bron: LTO Nederland