LTO heeft gereageerd op het wetsvoorstel om 30 procent van de afroming van fosfaat- en dierrechten bij verhandeling buiten de familie voor de melkvee-, pluimvee- en varkenshouderij. Ook worden de productieplafonds verlaagd. Deze voorstellen doen geen recht aan de verschillen tussen de sectoren en de impact die de mestcrisis op de sectoren heeft. Daarom roept LTO op om de wetgeving terug te nemen.
Wetsvoorstel afroming en verlaging productieplafonds
Het wetsvoorstel volgt uit de mestbrief die minister Adema een maand geleden naar de Tweede Kamer stuurde. Om de druk op de mestmarkt te verlichten en indirect de milieu- en waterkwaliteit te verbeteren is het voorstel om fosfaat- en dierrechten te verminderen, evenals een verlaging van de productieplafonds.
In tegenstelling tot het voorstel crisisplan mestaanpak uit de agrarische sector, kijkt het ministerie van LNV niet enkel naar de melkveehouderij, maar ook naar de pluimvee- en varkenshouderij om dierrechten in te nemen.
Impact op de landbouw
Deze insteek heeft een zeer verschillende impact en daarmee uitwerking op de sectoren, terwijl de relatie met de derogatie en ook de mestcrisis niet hetzelfde is voor de verschillende sectoren. LTO is daarom van mening dat er in dit wetsvoorstel te weinig recht wordt gedaan aan de verschillen tussen sectoren en vraagt om meer specifiek en doelgericht beleid.
LTO vindt dat dit wetsvoorstel door de minister van LNV teruggenomen moet worden en opnieuw naar de tekentafel moet, en daarmee de nieuwe wetgeving over te laten aan een volgend kabinet.
Bron: LTO Nederland