De melkprijs is hoog. Juist nu is een goede liquiditeitsplanning van groot belang. Met zo’n planning kunt u op basis van uw doelstellingen een inschatting maken van uw ontvangsten en uitgaven. Als u deze inschatting iedere maand of elk kwartaal vergelijkt met de werkelijke geldstroom, dan geeft dit waardevolle inzichten.
Belasting betalen
Als de huidige basismelkprijs tot en met december gelijk blijft, dan is de melkprijs van dit jaar 9 cent hoger dan vorig jaar. Voor een bedrijf met 1 miljoen liter melk betekent dit een winststijging van 90.000 euro.
Maar let op: over goede jaren moet u natuurlijk belasting betalen. Houd daar dus rekening mee als je de liquiditeitsplanning maakt voor het lopende én het komende jaar. Voor een deel van de melkveehouders is belastinggeld een vast onderdeel van de kostprijs. Hiervoor moet u dus een reservepost opnemen.
Inzicht
Daarnaast komt de invoering van de fosfaatrechten voor 2018 eraan met de korting van 8,3 procent voor niet-grondgebonden bedrijven. Daar moet u als melkveehouder ook rekening mee houden. Want wat is het effect hiervan op het liquiditeitsverloop?
Juist in tijden met hogere opbrengstprijzen is inzicht belangrijk. Met een liquiditeitsplanning leg je immers een basis voor het opvangen van lage opbrengstprijzen. Kijk dus vooruit en wees voorbereid.
Bron: Countus