De Nederlandse melkaanvoer is sinds augustus snel terug gelopen. Dit was o.a. het gevolg van afvoer van extra vee naar de slacht om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel. In oktober daalde de melkaanvoer met maar liefst 5,5%. Reeds sinds februari daalt de melkaanvoer. Tot en met oktober is nu per saldo sprake van een afname van 2,2% (-265 miljoen kg).
In de gehele EU is sprake van een stagnatie van de melkaanvoer. In september nam het volume per saldo zelfs licht af. In augustus werd al geen groei meer gerealiseerd. De droogte in grote delen van Europa lijkt daarmee duidelijke gevolgen te hebben gehad. De Duitse melkaanvoer lag in september op hetzelfde niveau als in 2017. In Frankrijk en Italië daalde het volume in deze maand. Opvallend is het sterke herstel in Ierland in augustus en september na een periode van krimp.
Nieuw-Zeeland en de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Uruguay noteerden een forse groei in de melkproductie in september. Nieuw-Zeeland liet ook in oktober een beduidende stijging van het volume zien. In de VS ligt de groei al geruime tijd onder het langjarige groeigemiddelde (1,6%). Ook in september en oktober werd dit groeipercentage niet gehaald. Australië noteerde voor de vierde maand op rij een afname.
De boterprijzen lieten, na de sterke daling in september en oktober, vanaf eind oktober tot medio november een stabiel beeld zien. De druk op de prijzen nam echter in de laatste weken van november weer wat toe, wat het gevolg was van een beperkte vraag voor de korte termijn en voldoende aanbod. De notering van mager melkpoeder liet in de tweede helft van oktober een licht herstel zien en stabiliseerde in november.
Ondanks de verkoop van grote hoeveelheden interventiepoeder sinds medio oktober (bijna 86 duizend ton in drie tenders) lijkt er een stevige bodem in de markt te liggen. De daling van de vol melkpoeder notering is sinds eind oktober gestopt. Sindsdien is sprake van stabiele prijzen. Europees product is nog altijd te duur voor de wereldmarkt, waar met name Nieuw-Zeeland zeer concurrerend aanbiedt.