Op maandag 7 september vindt het eerste overleg plaats tussen het ministerie van EZ en de partijen NZO, LTO, NMV, SNM en NAJK. Oftewel de Regiegroep Fosfaat. Deze Regiegroep wordt op de valreep versterkt door het nieuwe Netwerk GRONDig, dankzij de motie van SP Kamerlid Eric Smaling.
Zijn motie werd aangenomen afgelopen donderdagavond. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer schaarde zich achter zijn motie, waarin expliciet staat dat deelname van GRONDig aan de Regiegroep cruciaal is om de belangen van grondgebonden melkveehouders adequaat te vertegenwoordigen. Het ministerie heeft inmiddels blijk gegeven de motie uit te voeren. Netwerk GRONDig is uitgenodigd voor deelname aan de Regiegroep.
GRONDig
Netwerk GRONDig is een gelegenheidscoalitie van bestaande organisaties en individuele melkveehouders. Een nieuwe vorm van samenwerking, waarbij ook contacten zijn met maatschappelijke organisaties en burgers. De gelegenheid is momenteel het fosfaatthema. Het netwerk is er in korte tijd in geslaagd kennis, belangen en visie bij elkaar te brengen. Femke Wiersma en Diana Saaman nemen namens dit netwerk GRONDig plaats in de Regiegroep. Hun dossierkennis, expertise in hun vakgebied en passie voor de extensieve landbouw nemen zij bevlogen als bagage mee in de overleggen die op stapel staan. Wat hen betreft zijn de fosfaatkaarten zeker niet geschud. Zij doelen daarmee op de aangekondigde, mogelijke maatregelen die staatssecretaris Dijksma in haar Kamerbrief van 2 juli beschreef. Met het accent op ‘mogelijke’, want de Regiegroep gaat nu pas van start. De brief van Dijksma heeft een overvloed aan reacties vanuit de grondgebonden melkveehouderij en maatschappelijke organisaties opgeroepen. Zeker tienduizend extensieve melkveehouders hebben op de valreep toch een stem gekregen door de deelname van GRONDig aan de Regiegroep.
Standpunten
Netwerk GRONDig stelt dat fosfaatrechten onlosmakelijk verbonden moeten zijn met grond. Latente ruimte is hiermee een bestaand recht. Een generieke korting is geen optie. Zij zijn van mening dat alleen voor fosfaatproductie boven de plaatsingsruimte rechten moeten worden toegekend. Fosfaatproductie binnen de plaatsingsnorm moet geen gevolgen hebben. Naast gevoelens van onrechtvaardigheid, die leven bij de betrokkenen van GRONDig over de mogelijke maatregelen die de staatssecretaris heeft afgeroepen, heerst er vooral verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. Bij het runnen van een grondgebonden gezinsbedrijf is sprake van harmonie en samenspel met de omgeving. Daar willen de partners van het netwerk zuinig op zijn. Femke Wiersma en Diana Saaman zullen de standpunten uitdragen in de Regiegroep. Standpunten die gedragen en gesteund worden door maatschappelijke organisaties en zeker ook in de Tweede Kamer ruim gehoor vinden.