De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de fosfaatwet. Een meerderheid stemde in met de wijzigingen van de meststoffenwet. De wet geldt vanaf 1 januari 2018.
Tevens werd duidelijk dat grondgebonden melkveehouders worden ontzien van generieke korting en er een einddatum in de fosfaatwet wordt opgenomen. Er dient wel een kanttekening gemaakt te worden. Mocht de derogatie niet doorgaan, dan komt er geen fosfaatwet. Grondgebonden boeren worden ontzien van de generieke korting. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor niet-grondgebonden biologische boeren.
Afschrijven fosfaatrechten
Omdat er een einddatum is opgenomen lijkt de mogelijkheid om af te schrijven op fosfaatrechten een stap dichterbij. Vooralsnog lijkt de einddatum in 2013 te liggen.
Het voorstel van CDA en ChristenUnie dat mest dat via contracten (mest en voer) wordt afgezet bij andere boeren in mindering mag worden gebracht op de fosfaatproductie zal ook onderdeel worden van de fosfaatwet.
Enkele reacties:
Fosfaatstelsel op gebalanceerde wijze aangepast door de Tweede Kamer en met ruime meerderheid aangenomen. Belangrijke stap.
— Martijn van Dam (@martijnvdam) December 6, 2016
Voor Natuur & Milieu directeur Tjerk Wagenaar voelt de stemming als een een overwinning: “Dit is een uitstekende stap op weg naar een milieuvriendelijke, toekomstgerichte melkveehouderij.” Natuur & Milieu heeft zich met meerdere milieuorganisaties hard gemaakt voor een 'toekomstperspectief voor grondgebonden boeren'.
Zo na meer dan 500 dagen eindelijk #duidelijkheid #fosfaatwet
Ingangsdatum 1 januari 2018, een jaar te laat!!— Jeanet Brandsma (@JeanetBrandsma) 6 december 2016