In haar brief aan de Tweede Kamer van 2 juli j.l. kondigde staatssecretaris Dijksma aan dat zij de fosfaatexcretie op melkveebedrijven wil gaan begrenzen door de invoering van fosfaatrechten. Zo wil zij voorkomen dat Nederland in Brussel de derogatie verliest. Maar hoe zit het precies met die derogatie? Kunnen we die zo gemakkelijk verliezen dan? Welke eisen staan er nog meer in de derogatiebeschikking?
Door structurele overbemesting heeft fosfaat zich in de bodem opgehoopt en veel verzadigde gronden ‘lekken’ fosfaat naar het oppervlaktewater. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is de landbouw verantwoordelijk voor 65 procent van de fosfaatvervuiling van oppervlaktewateren. Mogelijke verdere groei van de veestapel zou de fosfaatemissie naar het oppervlakte/grond water kunnen doen toenemen. Met het instellen van een fosfaatplafond probeert men dit te voorkomen. Welke bijdrage kunt u zelf leveren aan het behoud van de derogatie?
Daarom organiseert de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) op vrijdag 2 oktober een themadag in het kader van het Jaar van de Bodem. Een dag met diverse interessante sprekers op een centrale plek in het land.
Vindt u dit ook belangrijke vragen? Wilt u hier ook een duidelijk antwoord op hebben?
Steun ons en word lid van de NMV! En ben er bij op 2 oktober!
Voor meer informatie; www.nmv.nu
Meer informatie
Nederlandse Melkveehouders Vakbond
Krachtighuizerweg 28
3881 PD Putten
T.: +31 (0)6 21322313
E.: info@nmv.nu
W.: www.nmv.nu