Voor verbetering van de waterkwaliteit en daarmee verlenging van de derogatieregeling zijn forse ingrepen in de Nederlandse landbouw onontkoombaar. Aldus de ministers Staghouwer en Van der Wal in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens de Europese Commissie is het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn van Nederland niet voldoende om de doelen voor verbetering van de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te halen. Aanvullende maatregelen zijn nodig. De ministers Staghouwer (LNV) en Van der Wal (Natuur en Stikstof) melden in een brief aan de Tweede Kamer een aantal van deze maatregelen om de doelen voor de waterkwaliteit te halen. Dit is ook nodig om de derogatie voor Nederland te behouden.
Maatregelen
Naast de maatregelen uit het zevende actieprogramma willen de ministers ingrijpen in de sector met een aanpak overeenkomstig het coalitieakkoord. Om te borgen dat men de doelen uit dit akkoord ook daadwerkelijk kan behalen; zullen de landelijke verplichtingen gebiedsgericht zijn ingevuld, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van ecologische analyses. Daarbij hoort volgens de ministers ook een forse financiële impuls voor de gebieden om deze doelen te behalen. Hiervoor wordt een transitiefonds ingesteld. Als maatregelen denken de bewindslieden aan bufferzones in beekdalen in het oostelijk en zuidelijk zandgebied. Daarnaast worden extensivering, omschakeling, innovatie, legalisering, op- en uitkoop, afwaardering en verplaatsing genoemd als instrumenten voor het behalen van de doelen. ‘We proberen zoveel mogelijk samen met de boeren een passende en bestendige transitie te kiezen’. Aldus de ministers in de brief. Bij op- en uitkoop van veehouderijbedrijven vindt conform de staatssteunregels inname en doorhaling plaats van productierechten.
Komende weken belangrijk
De contouren van de aanvullende aanpak zijn door Nederland in een gesprek met Europees Commissaris voor Milieu Sinkevicius op hoofdlijnen toegelicht. De komende weken worden de gesprekken op ambtelijk niveau voortgezet. De inzet is om medio februari de aanvullende maatregelen op het zevende actieprogramma vast te stellen; en bij de Europese Commissie in te dienen.
‘Ingrijpend, maar noodzakelijk’
De inzet om te komen tot verlenging van de derogatie vraagt volgens de ministers om een forse opgave en vergaande maatregelen voor de landbouwsector. ‘Wij begrijpen dat de maatregelen voor de sector ingrijpend zijn, maar achten dit ook noodzakelijk om te voorkomen dat we in een situatie terechtkomen waarin de Europese Commissie ingrijpt omdat Nederland niet aan zijn verplichtingen voldoet’, aldus Staghouwer en Van der Wal.
Tekst: Gerben Hofman