Er waait een wind van verandering die de veehouderijsector voor een uitdaging zet: het realiseren van een hogere opbrengst per hectare en meer melk uit ruwvoer. In dit artikel drie factoren die deze uitdaging voeden en drie manieren om deze met succes aan te gaan.
Door het bedrijf op te knippen in verschillende schakels en deze te optimaliseren kunnen we deze uitdaging aan. Daarbij is het belangrijk om alles vanuit de koe te benaderen. Aan de koe merk je ook of het goed zit met de andere schakels: in- en uitkuilmanagement, gewas, bemesting en bodem. Gaat het met één van de schakels niet goed, dan zal de koe minder melk produceren en maak je als boer meer kosten. Een goede gewaskeuze en de juiste gewasbescherming spelen een belangrijke rol bij het behalen van een optimaal rendement. Maar de grootste winst valt te behalen in de schakels bodem, bemesting en in-en uitkuilmanagement. In dit artikel richten we ons op de bodem en bemesting.
Veranderende wereldmarkt
De wereldwijde vraag naar feed, food en fuel stijgt. De wereldbevolking is groeiende en daarmee stijgt en verandert de consumptie, terwijl de oppervlakte beschikbare cultuurgrond niet toeneemt. Wel mislukken er steeds meer oogsten vanwege de klimaatsveranderingen. De wereldgraanvoorraad, die tot 2002 op ongeveer 30% van het verbruik lag, is nu gezakt naar nog geen 20%. Vanaf 2002 zien we meer consumptie en minder voorraad. Deze omslag was dan ook de start van de volatiliteit in de grondstofprijzen. In 2004 tot en met 2006 stegen de prijzen, maar met de start van de crisis in 2008 klapte de hele markt in elkaar. Door de jaren heen zien we dat voedselprijzen en grondstofprijzen elkaar volgen. Voor de veehouder houdt dit in dat hij een goede prijs vangt voor de melk die zijn koeien produceren. Echter, aan de andere kant zijn de grondstoffen die hij gebruikt om zijn koeien te voeren, zoals het eiwitrijke Soya, ook duur. De uitdaging is dus om de aankoop van voer te beperken, door zelf voldoende voer met voldoende eiwit van het land te halen.
Afschaffing melkquotum
Per 1 april 2015 is het Europese melk-quotum verdwenen. Veehouders mogen dus weer meer melk gaan produceren. De verwachting is dat we in Nederland zo’n 14 miljard kilo melk gaan produceren in 2020. Om meer melk te produceren zijn extra koeien nodig. Er wordt een groei voorspeld van 130 melkkoeien per bedrijf in 2020. Dit houdt in dat de hoeveelheid voer ook moet toenemen. Het voer van een koe bestaat uit mengvoer (35%) en ruwvoer (65%). En terwijl alles toeneemt, zal de landoppervlakte om voer te verbouwen juist afnemen. Van minder hectare moet dus meer ruwvoer komen.
Bodem
Een gezonde bodem is een gezonde toekomst. De structuur en mineralenvoorziening moeten op orde zijn voor een goed resultaat. De bodem is rijk aan organische stof. De kunst is om deze rijkdom te benutten en de bodem niet uit te putten. Met de juiste bemesting en producten die bodemleven stimuleren is dit te realiseren. Voor het beste resultaat, moet je samenwerken met de natuur.
Bemesting: rendement voer boer en milieu
Door meststoffen toe te dienen met een veldspuit kun je zeer exact bemesten. Als je dan ook nog zeer efficiënte meststoffen gebruikt, kun je met minder meer resultaat behalen. De afdeling Kennis & Ontwikkeling binnen Van Iperen investeert al een aantal jaar in onderzoek. Meerjarige proeven, uitgevoerd door Schothorst Research, tonen aan dat je met Powerbasic 140 de drogestofopbrengst kunt verhogen met gemiddeld 12%. Bovendien blijkt gras bemest met Powerbasic een hoger aandeel bestendig eiwit en een lager aandeel onbestendig eiwit te bevatten. Investeren in bemesting betaalt zich dus dubbel en dwars terug en is voordelig voor de Kringloopwijzer.
Milieueisen
Qua wet- en regelgeving worden de teugels steeds strakker aangetrokken. Denk hierbij aan derogatie en de nitraatrichtlijnen. Hoewel we al flinke stappen hebben gezet, dienen we nog efficiënter te gaan werken. Met dezelfde hoeveelheid stikstof en fosfaat moeten we meer van een hectare halen. Hiervoor zijn meststoffen en bemestingstoepassingen met een grotere efficiëntie nodig.