LTO Nederland organiseert op vrijdag 11 november een derogatietop. Dit wil LTO doen met alle partijen uit de keten, die dan samen met een maatregelenpakket moeten komen om de derogatie veilig te stellen voor 2017 en de jaren erna. Die oproep deed voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij tijdens een grote bijeenkomst in Zwolle waar staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in gesprek ging met ruim 800 boeren.
Romijn benadrukte in zijn openingsspeech dat het behoud van derogatie voor de sector zelf, de zuivelketen en het milieu van groot belang is. Geen derogatie betekent dat het beeld van de melkveehouderij in Nederland zal veranderen, stelt Kees Romijn. "Minder koeien in de wei, meer CO2-uitstoot en minder grasland. Voor de boeren heeft het ook grote gevolgen. Gezinsbedrijven komen onder druk te staan en voor de zuivelketen levert dit een grote schadepost op."
Romijn beseft dat het behoud van derogatie niet vanzelf gaat. "Het vraagt offers van de ondernemers, maar de consequenties van verlies van derogatie zijn nog ingrijpender." Romijn doet niet alleen aan de melkveehouders een oproep, maar ook aan de gehele keten en aan staatssecretaris Van Dam. "De gehele keten is hier verantwoordelijk voor. LTO Nederland zal zich daarvoor inzetten en het initiatief nemen voor het organiseren van een derogatietop op 11 november", laat Romijn weten. Hij vraagt hierbij aan Van Dam maximale steun en inzet. Romijn wil dat Van Dam vervolgens zo snel mogelijk in overleg gaat met de Europese Commissie om duidelijk te krijgen of het voldoende is voor 2017 om de derogatie te behouden.
Van Dam wil zo snel mogelijk de Tweede Kamer laten zien wat de contouren zijn van het plan om de derogatie voor Nederland te behouden. "De fosfaatwet moet zo snel mogelijk in de Tweede Kamer worden behandeld. Daarvoor willen partijen eerst weten hoe het pakket van maatregelen eruit ziet." Van Dam gaf verder aan dat er niet getornd wordt aan de referentiedatum van 2 juli 2015. "Die staat als een huis".
Bron: LTO Nederland