Voor veehouder Jan Kamphuis uit Vroomshoop is de maat vol. Met gebalde vuisten stond hij maandag te protesteren in Zwolle. Door een onherroepelijke vergunning voor de Natuurbeschermingswet (NB) leek de toekomst van zijn bedrijf geborgd. Tot de provincies met de stikstofbrief en het plan van salderen kwam. “Inbreuk op ons eigendomsrecht.”
Voor een slordige vijftigduizend euro kocht Kamphuis in 2013 ammoniakrechten. Door discussies over fosfaat en de stap van vleesvee naar melkvee heeft hij de ruimte nog niet benut. Vergunningsaantal is tweehonderd dieren en stalcapaciteit is ook voor dat aantal geschikt. Op dit moment staan er bij de buurman 135 stuks jongvee, die uiteindelijk naar het eigen bedrijf moet worden verplaatst. “Maar dat kan niet.”
"Overheid lijkt voor de landbouw bezig met een soort sterfhuisconstructie"
Kamphuis sloot zich aan bij het grote landelijke protest op 1 oktober. Hij is niet georganiseerd, maar vond het hoog tijd om zijn stem te verheffen. “We hebben als sector te lang van alles over ons heen gekregen.” De actie had resultaat met toezeggingen van landbouwminister Carola Schouten. Met een redelijk tevreden gevoel keerde hij toen weer huiswaarts. “Ik schrok enorm van de beleidsbrief van de provincies. Die overrulen gewoon onze landbouwminister. Door onze ammoniakruimte af te pakken, wordt de bedrijven met ontwikkelruimte de nek om gedraaid. In mijn geval heb ik gewoon een onherroepelijk NB-vergunning. Saldering zoals de provincies voor ogen hebben is gewoon een inbreuk op ons eigendomsrecht.”
Verindustrialisering van agrarische sector
De veehouder vreest dat “door gegoochel met cijfers” de landbouw drastisch gaat veranderen. “De overheid lijkt bezig met een soort sterfhuisconstructie. Straks krijg je een paar boeren, die nog wat regionale producten kunnen afzetten. Daarnaast ontstaan er gigantische bedrijven, die alles opkopen. Een verindustrialisering van de agrarische sector is het gevolg.”
"De sfeer is grimmiger in vergelijking met de landelijke actie van 1 oktober."
“Er is wel een groot verschil met de actie in Den Haag op 1 oktober. De sfeer is grimmiger. Dat komt ook omdat de gedeputeerde hier zichzelf geen goede dienst bewijst. Ik had verwacht dat hij meer richting ons zou bewegen en niet zo’n lulverhaal zou verkondigen.” Kamphuis kan op het plein voor het provinciehuis in Zwolle nog niet bevroeden dat de protestactie van zijn collega’s in Groningen uit de hand zou lopen. De boeren uit Overijssel keren uiteindelijk wel 'vreedzaam' en tevreden naar huis. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher trok de beleidsbrief voor de agrarische sector namelijk in.
Ook de agrariër uit Vroomshoop trekt de portier van zijn trekker met een goed gevoel dicht. Toch is hij nog niet klaar. “Woensdag gaan we weer! Niet met de trekker trouwens. Ik pak samen met mijn vrouw de trein.”
Tekst en foto's: Martin de Vries