Zwaagstra Beton B.V. in Hoogeveen stort in de winter door om de melkveehouderij te voorzien van betonplaten en silowanden voordat de eerste snede van het land komt. Met een nieuwe productiehal is het mogelijk om vorstvrij te produceren. “Als de druk op de markt zit, wil je de boeren van dienst zijn.”
Goede opslag van ruwvoer is essentieel
De melkproductie van een koe gaat hand in hand met de kwaliteit van het voer. Goede opslag van ruwvoer is van essentieel belang voor het conserveren van de producten die geoogst worden. Voor de opslag van bijvoorbeeld kuilvoer, mais, perspulp en aardappelpersvezels maakt de betonfabrikant wanden voor sleufsilo’s. “Van het sterkste beton en volgens de hoogste kwaliteitseisen binnen het KOMO-keurmerk.”
Capaciteit van Zwaagstra Beton vergroot
De bouw van de nieuwe productiehal vergroot de capaciteit van Zwaagstra Beton, waardoor er een antwoord is op de groeiende vraag uit de markt. Vorstvrije productie is volgens Einte Faber, verkoper buitendienst bij Zwaagstra Beton, een bijkomend voordeel: “De nieuwe hal moet de kwaliteit van het beton gedurende het hele jaar stabiel houden.” Het productieproces wordt bovendien gemonitord. De grondstoffen krijgen een ingangscontrole. Faber wijdt uit: “Onze betontechnoloog monitort het productieproces en houdt dagelijks de kwaliteit in de gaten. Zo wordt er op tijd bijgestuurd als dat nodig is.”
Zwaagstra Beton heeft van origine een focus op de agrarische sector. Tegenwoordig weet ook de infra-sector de weg naar het Hoogeveense bedrijf te vinden. “Al onze producten zijn uitstekend geschikt voor grond-, weg- en waterbouw. We zien nog steeds een stijgende vraag naar onze producten in deze sector en kijken met volle tevredenheid terug op een aantal geweldige klussen.”
Perssappen
Met verschillende producten wordt ingespeeld op actualiteiten in de agrarische sector. Samen met waterschappen heeft Zwaagstra bijvoorbeeld producten ontwikkeld die moeten voorkomen dat perssappen uit de sleufsilo’s in het oppervlaktewater terechtkomen. Omdat er in de toekomst wellicht veranderingen gaan komen in de vereisten voor het afvoeren van perssappen, heeft Zwaagstra Beton B.V. al ingespeeld op die mogelijkheid. Einte Faber verklaart: “Bij de afvoer van de perssappen is het uitgangspunt dat je de perssappen en het regenwater gescheiden afvoert. Onze producten zijn hier al op uitgerust. Een boer krijgt nooit spijt van zo’n investering.”
Met de Perssap Duogoot, het Perssap Duoblok en de silowanden met zijdoorvoer heeft Zwaagstra Beton B.V. nu drie oplossingen voor het gescheiden afvoeren van perssappen en regenwater. “Deze producten zijn door ons speciaal ontwikkeld en blinken allemaal ergens in uit. De Perssap Duogoot is door zijn standaardafmetingen eenvoudig en snel te leggen, terwijl het Perssap Duoblok juist ideaal is waar flexibiliteit nodig is. De silowand met zij-doorvoer is ook specifiek bedacht met de afvoer van perssappen in het achterhoofd.”
Voor de ondergrond van maissilo’s heeft Zwaagstra Beton een speciale ‘Agriplaat’ ontwikkeld. “De samenstelling van het beton is speciaal toegespitst op een situatie met perssappen, waardoor de plaat een hoge zuurbestandheid heeft. Zuren vreten in de ondergrond. Dat kunnen we niet voorkomen, maar we kunnen het proces wel vertragen. De ondergrond is door de samenstelling beter bestand tegen de perssappen waar een sleufsilo mee te maken krijgt.”
Meedenken met de melkveehouders
De vraag naar silowanden en betonplaten neemt rond deze tijd weer toe. “Van de eerste snede gras tot de opslag van mais zijn de boeren druk bezig op het land. De bouw en infra gaat eigenlijk het hele jaar wel door. Rond deze tijd hangt er weer vaker een boer aan de andere kant van de lijn. Met de nieuwe fabriek hebben we voldoende capaciteit om aan alle vragen te voldoen. Met de beschikbare mallen kunnen we daar nog sneller op in spelen.”
Zwaagstra Beton B.V.
Zwaagstra Beton B.V. geeft graag advies aan hun klanten. Met een ruime selectie aan producten kunnen ze voor elke situatie de beste oplossing brengen. Ruwe platen met traanplaat-structuur of met een bezemstructuur kunnen een oplossing zijn voor verharde paden op het boerenerf, vooral bij weidegang om te voorkomen dat koeien uitglijden. Gladde betonplaten zijn een betere keuze als een terrein makkelijk te reinigen moet zijn. De medewerkers van Zwaagstra denken graag mee. “Het liefst zitten we met de boeren om tafel om maatwerk te leveren. Zij kunnen vanuit hun eigen expertise aangeven wat de juiste oplossing voor de situatie is. Dat is belangrijk.”
Geschreven door: Martin de Vries (redactie melkveebedrijf.nl) Wilt u meer van zulke artikelen lezen? Klik hier en vraag een proefnummer aan!