Weidegang is in Vlaanderen de afgelopen jaren sterk teruggelopen. Daarom is het project WeideWijs gestart. Uit onderzoek van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) blijkt dat in In 2007 nog 90 procent werd geweid door de Vlaamse melkveehouders. In 2016 was dat al gedaald naar 60 procent.
Project WeideWijs
Om deze reden is vorig jaar het project WeideWijs: Toekomstgericht beweiden gestart. Dit is een samenwerking tussen enkele melkveehouders, de Hooibeekhoeve, Cow Coach, Obs’Herbe, het het ILVO.
De oorzaken van de verminderde weidegang zijn in kaart gebracht. Vaak wordt de beperkte beschikbaarheid van huiskavels als reden genoemd en ook de opkomst van melkrobots, veranderende klimaatomstandigheden en het gebrek aan financiële stimulansen spelen een rol.
Op zoek naar het evenwicht tussen weiden en gemolken worden
Van de Vlaamse veehouders die een nieuw melksysteem aanschaffen, kiest ruim de helft voor een melkrobot. Robotmelken en weiden vormen samen een moeilijk evenwicht. Weidegang kan nochtans de voerkosten drukken, is meestal goed voor de klauwgezondheid en valt goed in de smaak bij de consument.
Als melkveehouder wilt u de koeien motiveren zoveel mogelijk weidegras op te nemen. Maar u wilt ook dat de koeien met regelmaat de robot bezoeken. Hoe zorgt u dat het één niet ten koste gaat van het andere? Vanuit het project Weidewijs komen hiervoor zes praktische tips.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?