Wie eenmaal vroeg start met weiden wil niet meer anders. Wees voorbereid, sta vanaf nu op scherp om die kans te pakken zodra hij zich voordoet. Het is op veel plekken nog te nat, maar er lopen toch al wat koeien buiten en het kan snel veranderen. Met een paar dagen zon en wind droogt de bovenlaag op. Ga dus regelmatig even het land in voor een goede Farmwalk en check de regenmeter, want die vertelt je heel veel.
Hakkenproef tijdens de farmwalk om draagkracht te bepalen
Ik maak wat draagkracht betreft onderscheid tussen vertrappen en betreden. Maken de koeienpoten een deuk in de graszode, maar blijft het groen? Dan is het betreding. Prikken ze er doorheen en blijft een zwarte afdruk achter? Dan is het vertrapping en beschadigen de hoeven de grasmat.
Met een hakkenproef kun je dat heel goed vaststellen. Zet de hak van je laars met een flinke plof schuin in de grasmat en kijk hoe diep de afdruk wordt: groen, of langzaam zwart/nat? Herhaal dat op meerdere plekken in het perceel. Blijft het groen, dan kun je de draadjes uitrollen en snel starten met weiden!
Vroege weidestart scheelt in de portemonnee
In het voorjaar groeit er krachtvoer in de wei, waar je koeien lustig van smullen. Met zo’n 1100 Vem en hoge verteerbaarheid geven ze er spontaan een liter melk extra van. En in elke kilogram drogestof die je koeien zelf uit het land halen, zit 40 gram meer DVE dan in je kuilgras: net zoveel als in éénzesde kg soja! Schroef daarom na je weidestart meteen de bijvoeding omlaag en dan met name de eiwitcomponent, want dat scheelt in de portemonnee.
Grasgroei vlot begonnen
Er is een extra redenen om er dit jaar meer dan anders bovenop te zitten. Het gras is door de warme februarimaand vlot begonnen te groeien en het ging ook al met lengte de winter in. Is je gras te lang om drijfmest uit te rijden? Ga het dan eerst maar voorweiden met de koeien en bemest het pas daarna.
Kortom, alle reden om nu meteen een rondje door je percelen te lopen om te kijken wanneer jij los kan!
We spreken elkaar,
PS: Bij De Heus hebben ze een nieuwe rekenmachine nodig. Op hun website stellen ze dat een koe tot 20 ton weidemest produceert. Aangezien een koe jaarlijks goed is voor 26 kuub mest, moeten ze dus 6700 uur (!) weiden om die 20 ton in de wei te deponeren.
Afbouw van derogatie is helemaal geen reden om de koeien binnen te houden. Bij 720 uur weidegang komt 92% van de mest in de put. Bedrijven die heel veel (dag en nacht) weiden, tikken wellicht de 3000 uur aan en dan valt nog 65% van de mest in de put. Meer dan genoeg om af te voeren. Lees mijn vorige column er nog maar eens op na.