Koeien & Kansen-deelnemer Thijs Neutel in Saaksum merkte de laatste tijd dat de grasopbrengst op zijn weidepercelen tegenviel. Door minder groei en meer verliezen kreeg hij te weinig vers gras in zijn koeien. Hij wilde blijven weiden, maar met minder beweidingsverliezen. Zo kwam Thijs uit bij stripgrazen.
Hoe werkt stripgrazen?
Met stripgrazen krijgen de koeien meer vers gras binnen, met minder beweidingsverliezen en minder uren weidegang. Wanneer je een ruime huiskavel bezit, is stripgrazen een uitstekende optie om meer vers gras in de koeien te krijgen. Met de afbouw van derogatie kiezen sommige melkveehouders ervoor om de koeien ‘s nachts op stal te zetten om de dierlijke mest voor de gewassen te behouden.
Met stripgrazen krijgen de koeien wel voldoende vers gras binnen, terwijl ze minder uren in de wei doorbrengen dan bij Nieuw Nederlands Weiden. Hierdoor creëer je meer mest in de put en behoud je voldoende kuubs mest om op het land uit te rijden.
Effectief bij robotmelken
Stripgrazen vraagt om meer planning en arbeid, maar levert ook veel op. De grasproductie per hectare ligt hoger doordat de groeipotentie optimaal wordt benut. Daarnaast zorgt het ruime aanbod voor een hoge grasopname door de koeien, wat rechtstreeks wordt omgezet in melk. Er hoeft ook minder gras ingekuild te worden, wat bespaart op (loonwerk)kosten en inkuilverliezen.
Voor robotmelkers als Thijs kan stripgrazen bijzonder effectief zijn. Door de koeien twee of drie keer per dag een nieuwe strip te geven en de route van de ene naar de andere strip via de robot te laten lopen, wordt een hoge grasopname met voldoende melkingen bereikt.
Wat is de juiste inschaarlengte bij stripgrazen?
Bij stripgrazen is het belangrijk dat de koeien één of meerdere keren per dag een verse strip gras krijgen met de juiste inschaarlengte. Om voldoende gras op voorraad te hebben, wordt aanbevolen regelmatig een blokje te maaien voor etgroen en groeitrappen. Daarnaast is het, voor een goede uitvoerbaarheid, aan te raden te investeren in rasterspinnen. Met rasterspinnen kunnen het voordraad en het eventuele achterdraad gemakkelijk verplaatst worden.
Bron: Verantwoorde Veehouderij
Beeld: ter illustratie