De zes pilotveehouders van Proeftuin Natura 2000 hebben de afgelopen jaren meer melk geproduceerd met minder ammoniakemissie. In de periode 2010-2014 nam hun totale melkproductie gemiddeld met 20 procent toe. Terwijl tegelijkertijd hun ammoniakemissie met 3 procent afnam. En er zit zeker nog ruimte om de emissie met nog meer dan 15 procent op bedrijfsniveau terug te brengen.
De 20 procent groei in melkproductie komt voort uit een intensivering van de bedrijfsvoering. De melkproductie per koe nam toe met 146 kilo. Het aantal kilo melk per hectare met 2.415 kilo.
In het veld
De afname in ammoniakemissie komt door een aantal maatregelen. Ten eerste is de melkproductie licht gestegen. Via een hogere N-benutting leidt dat tot minder ammoniakemissie per ton melk. Ook kozen de pilotveehouders voor wat meer weidegang, wat zorgt voor minder ammoniakemissie. De grootste emissiewinst op de bedrijven is gehaald in het veld. Per hectare daalde de emissie van 43.1 kilo NH3 naar 33.5 kilo NH3. Dit door extra mestafzet vanwege een lagere derogatienorm (van 250 kilo N naar 230 kilo in 2014).
Extra reductie van 15 procent
Stevige productieverhogingen en tegelijkertijd minder milieubelasting. De pilotbedrijven hebben laten zien dat het kan zonder het doorvoeren van dure stalaanpassingen. Een grotere ammoniakreductie dan 3 procent op bedrijfsniveau is daarbij zeker mogelijk. Bijvoorbeeld door in de zomerperiode de mest te verdunnen bij het uitrijden (10-20 procent winst op bedrijfsniveau) of het aantal stuks jongvee per 10 melkkoeien omlaag te brengen (0-5 procent winst op bedrijfsniveau). Verder kan het Re-gehalte van het rantsoen nog terug naar 150 (0-6 procent winst op bedrijfsniveau). Kortom, een extra reductie van 15 procent ammoniakemissie op bedrijfsniveau is voor deze 6 pilotboeren zeker nog realiseerbaar.
Prognoses
Dat is een hoopvol gegeven. Zeker omdat sinds het afschaffen van het melkquotum de landelijke melkproductie fors is toegenomen. De voorlopige prognoses laten zien dat de ammoniakemissie hierdoor is toegenomen. Op basis van ervaringen uit Proeftuin Natura 2000 is de verwachting dat deze emissietoename voor een groot deel weer is weg te nemen.
Bron: Proeftuin Natura 2000