De initiatiefnota ‘Wei voor de koe’ van D66, SP en GroenLinks is maandag in de Tweede Kamer behandeld. In deze nota pleiten de partijen voor het wettelijk verplichten van weidegang voor melkkoeien. De partijen in de Tweede Kamer laten verdeeldheid zien over dit onderwerp en een paar partijen lijken geen duidelijk standpunt te kiezen.
Kees Romijn, vakgroepvoorzitter Melkveehouderij van LTO Nederland, noemt het een onzekere situatie, maar blijft voor het stimuleren van weidegang en vindt het verplichten van weidegang onterecht, ‘In de meest onstuimige periode van de afgelopen 25 jaar weet de melkveehouderij het percentage bedrijven dat weidegang toepast, te handhaven', aldus Romijn.
'De zuivelondernemingen betalen ruim 175 miljoen euro aan weidepremie. Met een verplichting van weidegang wordt er een streep gezet door het verdienmodel rond het werkende duurzaamheid initiatief uit de keten.’
Vakmanschap
LTO Nederland blijft zich samen met de NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie), binnen het gezamenlijke initiatief de Duurzame Zuivelketen inzetten om het wettelijk verplichten van weidegang voor melkveehouders te voorkomen. ‘Wij vinden dat melkveehouders gestimuleerd moeten worden om weidegang toe te passen. Dat helpt ook om het vakmanschap te verhogen,’ zegt Romijn.
Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA, schuift zijn mening niet onder stoelen of banken:
Bizarre situatie! Meerderheid Kamer wil verplichte weidegang koeien in wet opnemen. Voorstel beperkt zich overigens niet alleen tot koeien!
— Jaco Geurts (@JacoGeurts) 30 januari 2017
Kennisontwikkeling
Behalve weidepremie zet de Duurzame Zuivelketen zich ook in voor kennisontwikkeling en –verspreiding met bijvoorbeeld het begeleidingstraject Nieuwe Weiders. Ook werd in 2012 het Convenant Weidegang in het leven geroepen. Dit convenant is inmiddels door 73 verschillende partijen, waaronder maatschappelijke organisaties, supermarkten en de overheid ondertekend. Hiermee onderschrijven zij allen het belang van weidegang en leveren zij inspanningen om weidegang te verhogen.
Voorbarig
‘Als je naar vergelijkbare landen zoals Denemarken en Duitsland kijkt dan doen we het erg goed,’ zegt Kees Romijn. ‘Gezien de toch al hoge regeldruk van de overheid lijkt het nogal voorbarig om weidegang nu te verplichten. Laten we de resultaten van alle sectorinspanningen afwachten.’