Rijk en provincies gaan daarom samen met landbouw- en natuurorganisaties, de waterschappen en gemeenten de problematiek in veenweidegebieden aanpakken. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld in het kader van het Klimaatakkoord.
De kunstmatig lage waterstand in veenweidegebieden zorgt ook voor oxidatie van het veen. Dit leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen en tot bodemdaling. Het waterpeil verhogen in veenweidegebied heeft echter grote gevolgen voor agrariërs, want hogere waterpeilen vragen om een andere bedrijfsvoering. Op te natte gronden zakken koeien en machines weg en is de grasopbrengst minder. Nieuwe oplossingen zijn nodig.
Veenweide aanpak
Verschillende regio’s in veenweideprovincies Friesland, Groningen, Noord- en Zuid Holland, Overijssel en Utrecht; vragen dan ook elk om hun eigen oplossingsrichting. Onderzoek is nodig om te kunnen bepalen welke oplossing voor de veenweide aanpak in welk gebied het beste is.
In de veenweidegebieden komen verschillende maatschappelijke opgaves samen op het gebied van landbouw, klimaat, natuur- en biodiversiteit en de gevolgen van bodemdaling op bijvoorbeeld woningen. Die opgaves moeten allemaal in samenhang bekeken worden voor een zo efficiënt mogelijke aanpak. Oplossingsrichtingen om boeren in veenweidegebied een duurzame toekomst te geven. Liggen in de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwe water infiltratie technieken en; natuurinclusieve kringlooplandbouw met extensivering en mogelijk de ontwikkeling van natte teelten.
CO2-reductie van 1 megaton
In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken dat de landbouw en landgebruik zich inzetten voor een CO2-reductie van 3,5 megaton in 2030; met een verdere ambitie van 6 megaton. Met de gebiedsgerichte aanpak van de veenweidegebieden is een CO2-reductie van 1 megaton beoogd in 2030 onder regie van de provincies. Op 13 juli stuurde minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een brief naar de Tweede Kamer. Hierin is de eerste fase voor maatregelen in veenweidegebieden bekend gemaakt.
De regeling vanuit het ministerie van LNV om diverse veenweideprogramma’s een impuls te geven, staat nu open voor de provincies die gezamenlijk zelf ook 105 miljoen euro bijdragen. Hiermee zijn de meest urgente gebieden qua bodemdaling aangepakt om klimaatwinst te boeken in combinatie met een toekomstbestendige landbouw en meer biodiversiteit.
Bron: Ministerie LNV