De winst van Koninklijke FrieslandCampina N.V. is in 2016 toegenomen met 5,5 procent naar 362 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat daalde met 2,3 procent naar 563 miljoen euro. Gecorrigeerd voor de negatieve valuta-effecten van 30 miljoen euro is het bedrijfsresultaat 593 miljoen euro. De marge bleef op niveau door de verkoop van meer producten met toegevoegde waarde, in vooral Azië, en lagere inkoopkosten.
Het volume melk van de leden-melkveehouders nam met 7,1 procent toe naar 10,8 miljard kilo. Ondanks de groei van het volume nam de netto-omzet af met 1,9 procent naar 11,0 miljard euro als gevolg van negatieve valuta-effecten. De kasstroom uit operationele activiteiten daalde naar 850 miljoen euro door een hogere waarde van de voorraden ultimo 2016.
De melkprijs voor de leden-melkveehouders nam af met 6,9 procent naar 32,26 euro per 100 kilo melk door de lagere garantieprijs voor boerderijmelk. De waardecreatie voor de leden (prestatietoeslag en reservering in ledenobligaties) nam toe met 15 miljoen euro naar 371 miljoen euro. Per 100 kilo melk is de waardecreatie met 2,5 procent afgenomen tot 3,44 euro doordat het melkvolume sterker toenam dan de winst (verwateringseffect).
Roelof Joosten, CEO Royal FrieslandCampina: “We kijken terug op een turbulent jaar. In Afrika en het Midden-Oosten is de politieke en economische instabiliteit toegenomen. Het protectionisme in de wereld neemt toe. In de eerste helft van 2016 was het aanbod van melk in de Europese Unie zo groot dat basisproducten slechts onder de kostprijs verkocht konden worden. Vanaf mei herstelde de zuivelmarkt zich enigszins als gevolg van de afnemende melkproductie in een aantal Europese landen en de relatief lage voorraden bij afnemers. FrieslandCampina heeft hierop ingespeeld door tijdig prijsverhogingen door te voeren in het kaas- en botersegment. Voor het komend jaar zal de slagvaardigheid van de onderneming meer centraal komen te staan om tijdig te kunnen inspelen op de snelle veranderingen in de markt.”
Toename weidegang
FrieslandCampina stimuleert weidegang. Wanneer de melkkoeien gedurende ten minste 120 dagen per jaar minimaal zes uur per dag in de wei grazen, heeft elke melkveehouder recht op een weidegangtoeslag van bruto 1,00 euro per 100 kilo melk (met ingang van 2017 1,50 euro per 100 kilo melk). Daarnaast beloont FrieslandCampina deelweidegang met 0,46 euro per 100 kilo melk. In 2016 is het percentage leden-melkveebedrijven in Nederland waarvan de koeien in de wei lopen toegenomen naar 78,2 procent. Het is voor het tweede jaar op rij dat het percentage melkveebedrijven dat weidegang of deelweidegang toepast, toeneemt.
Vooruitzichten
Het is de verwachting dat in 2017 de melkproductie wereldwijd licht zal stijgen. Binnen de Europese Unie wordt een fractionele stijging van de melkproductie verwacht. In Nederland zal, als gevolg van de fosfaatreductiemaatregelen, de melkproductie afnemen. De vraag naar zuivelproducten in Europa zal stabiel tot licht dalend blijven. In Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika is een verdere afname van de vraag voorzien. In Azië en met name in China wordt een lichte toename van de vraag naar zuivelproducten verwacht. Als gevolg van bovenstaande ontwikkelingen is het de verwachting dat de prijzen voor basiszuivelproducten zullen blijven schommelen rond het niveau van eind 2016–begin 2017.