Vandaag, 23 mei 2017, heeft De Eerste Kamer gestemd over de fosfaatrechten. Tevens was er een stemming over de wet grondgebonden groei melkveehouderij.
Het wetsvoorstel (fosfaatrechten) voorziet in de invoering van een stelsel van fosfaatrechten om ervoor te zorgen dat de fosfaatproductie onder het nationale fosfaatplafond komt.
Hieronder het overzicht van de stemmen:
CU, VVD, D66, SP CDA, 50Plus en PVDA voor.
SGP, PvdD, PVV en GroenLinks stemden tegen.
De invoering van het stelsel van fosfaatrechten is hiermee aangenomen.
Wet Grondgebonden groei melkveehouderij
Het was geen verassing dat er ja werd gestemd op de wet grongebonden groei melkveehouderij. De volgende partijen hebben voor gestemd:
CU, GP, VVD, CDA, PvdA, PVV, GroenLink, 50 Plus, SP, D66. Tegen was de PvdD.
De Motie-Vos (GroenLinks) c.s. over een regeling voor fosfaatrechten voor biologische melkveebedrijven is tevens ook aangehouden.
Motie over wettelijke uitgangspunten voor een plan van aanpak voor weidegang en maximale melkproductie per koe
De wijze van groei van de Nederlandse melkveehouderij heeft geleid tot grote problemen op het gebied van fosfaat, stikstof en melkoverschotten, overwegende, dat de melkveehouderij weer in evenwicht moet worden gebracht met de markt, de natuur, het milieu, het dierenwelzijn en haar omgeving, overwegende, dat zelfregulering in de afgelopen jaren niet tot dat beoogde resultaat heeft geleid, wordt de regering verzocht te komen met een plan van aanpak dat naast fosfaatreductie ook weidegang. Deze motie met 16 stemmen voor en 56 stemmen tegen verworpen.
Over een publieke fosfaatbank
In deze motie wordt de regering verzocht om de optie van een publieke fosfaatbank met niet verhandelbare rechten uit te werken en ter beoordeling voor te leggen aan de Kamers. Op 23 mei 2017 na stemming bij zitten en opstaan verworpen. GroenLinks, PvdD, 50PLUS, OSF, SP en PVV stemden voor.
Bron: De Eerste Kamer