CONO Kaasmakers, de coöperatie achter Beemster kaas was in 2002 de eerste die haar melkveehouders extra ging belonen voor weidegang. Via het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy werd sinds die tijd veel kennis over weidegang verkregen en gedeeld. Dit leidde tot een stabiel en landelijk gezien heel hoog percentage van 92% volledige weidegang. CONO is een van de weinigen die niet werkt met deelweidegang. Het cijfer bestaat dus uit volledige weidegang.
In 2016 is weidegang nog eens extra tot speerpunt verheven. Het resultaat hiervan is het hoogste percentage volledige weidegang ooit in Nederland, sinds de start van de landelijke metingen. Daarbij lopen de CONO-koeien per dag ook veel langer buiten dan de minimum norm in Nederland, namelijk gemiddeld 180 dagen en 12 uur per dag.
Weidepremie verdubbeld
Met alle boeren die nog niet deelnamen aan weidegang is in 2016 rond de keukentafel gesproken over mogelijkheden. Daarop is een actieplan gemaakt en CONO heeft als doel gesteld dat alle koeien buiten kunnen lopen wanneer de natuur dat toelaat. Om te bezegelen hoe belangrijk dit is voor de coöperatie heeft CONO de weidegangpremie verdubbeld naar 2 cent per liter melk. Dit is daarna (geheel of deels) gevolgd door de andere zuivelcoöperaties in Nederland.
Onze koeien lopen buiten
Algemeen directeur Wim Betten van CONO Kaasmakers voegt hieraan toe: “In Nederland vinden we het heel vanzelfsprekend dat koeien buiten in de wei lopen. En eigenlijk moet het dat ook zijn. Koeien zijn graasdieren dus het past bij hun natuurlijke gedrag. En vers gras als basis is gewoon het allerbeste voer voor een koe en maakt ook nog eens dat onze kaas lekkerder smaakt. Een dier dat de ruimte krijgt voor natuurlijk gedrag is relaxed. Een dier dat beter in haar vel zit is ook gezonder. Een CONO koe glanst en glimlacht. Dus een gelukkige koe!”
Weidecoach
Toch is weidegang niet zo eenvoudig als het klinkt. Een veehouder die gaat starten met weiden moet zijn koeien ‘leren’ hoe ze dat moeten doen. Koeien eten bij voorkeur de zachte, frisse topjes van de grassprieten. Die afbijten is heel anders dan bijvoorbeeld voer van de stalvloer ophappen. Vervolgens moeten de koeien in de weide voldoende gras kunnen eten. Het is geen buiten spelen, maar echte weidegang. Welk perceel beweiden, wanneer en waar te maaien, wat betekent weidegang voor het melken? Allerlei aspecten moet de veehouder zorgvuldig gaan afwegen en invullen. En heel belangrijk, kunnen bewijzen, borgen hoeveel uren de koeien daadwerkelijk buiten hebben gegraasd. Daarom hebben een aantal nieuwe weiders bij CONO een weidecoach ingezet. De inspanningen van onze veehouders en de inzet van deskundigen hebben in 2017 geleid tot het hoogste percentage weidegang van alle zuivelcoöperaties in Nederland, volgens de officiële metingen. Acht CONO melkveebedrijven zijn dit jaar serieus met weidegang begonnen hetgeen ons totaal percentage brengt op 94%.
CONO Kaasmakers blijft koploper duurzaamheid binnen zuivel
Wim Betten: “Een resultaat om trots op te zijn. Goed voor de koeien en goed voor de smaak van onze kaas. CONO maakt al haar kaas van weidemelk en dat proef je! Wat wij bereikt hebben met weidegang is een mooi verhaal en past in deze tijd van duurzaamheid ook in de zuivelwereld. We zijn er trots op en we blijven ons inspannen om steeds verder te ontwikkelen.”
Bron: CONO Kaasmakers