Beweiding is niet nadelig voor de milieu- en bedrijfsprestaties van Achterhoekse melkveehouders. Dit blijkt uit resultaten van het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers. Daarnaast laten deze cijfers zien dat de intensiteit niet allesbepalend is, maar het sturen op mineralenefficiëntie belangrijker is.
De resultaten uit het project zijn gebaseerd op de cijfers van 180 deelnemende bedrijven die gedurende vier jaar een correcte KringloopWijzer hebben aangeleverd. Het blijkt dat intensieve bedrijven hun koeien minder uren per jaar weiden dan extensieve bedrijven. De vergelijking tussen wel of niet beweiden binnen dezelfde intensiteitsklasse laat zien dat de beweiders het zeker niet minder goed doen.
Het stikstofbodemoverschot is vrijwel gelijk, de veebenutting is hoger en de uitstoot van broeikasgassen is lager. En, belangrijk voor het bedrijfsresultaat, ook wat betreft kg melk per kg fosfaat doen de beweiders in de Achterhoek het niet minder.
Intensief is niet hetzelfde als vervuilend
Het onderzoek laat zien dat de verschillen in stikstofbodemoverschot tussen de deelnemende bedrijven met dezelfde intensiteit wel 150 kg/ha kan bedragen. Het verschil is minder groot tussen de verschillende intensiteitsklassen. Ofwel: intensief is niet hetzelfde als vervuilend en extensief is niet hetzelfde als schoon. Alleen een norm voor een maximum hoeveelheid melk en/of dieren per ha geeft geen garantie dat de milieudoelen worden gehaald. Sturen op mineralenefficiëntie is belangrijk.
Resultatenboekje en rapportage
Vruchtbare Kringloop Achterhoek heeft een boekje gemaakt met de belangrijkste resultaten uit het vierjarige project, zie ook deze link. Lees hier het complete rapport 'Lager bodemoverschot door hogere benutting'.