Het voorjaar is begonnen en we hebben al mogen proeven van het mooie weer. De eerste koeien lopen in de weide en de komende tijd zullen er meer volgen. Voordat ze naar buiten gaan, is het goed om bij een aantal zaken stil te staan. We geven hiervoor graag enkele tips.
- Inspecteer het weiland op giftige planten. Een voorbeeld van een giftige plant is jacobskruiskruid. Deze is te herkennen aan de gele bloemetjes; aan het begin van het seizoen vooral aan de rozetvormige groei. Bekijk het overzicht van giftige planten
- Zorg voordat koeien naar buiten gaan dat de drinkbakken schoon zijn en vul ze met vers schoon water. Controleer of de afrastering van de weide nog in orde is en of de kavelpaden vrij zijn van steentjes en andere onregelmatigheden.
- Maak een beweidingsplan voorafgaand aan het weideseizoen. Zo voorkomt u een te hoge infectiedruk en zorgt u voor een geleidelijke infectie en bijbehorende weerstandsopbouw tegen maagdarmwormen.
- Biedt de dieren de eerste weken ’s morgens vóór ze de weide ingaan nog een redelijke portie van het winterrantsoen aan. De overgang van een winterrantsoen naar een rantsoen met vers gras (eiwitrijk en structuurarm) heeft namelijk invloed op de verteringssnelheid in de pens. Probeer deze overgang dus zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen.
- Besteed extra aandacht aan de juiste mineralenvoorziening voor het jongvee, om de groei en gezondheid ook tijdens de weidegang op peil te houden. Onder gemiddelde Nederlandse omstandigheden bevat vers gras een tekort aan selenium, koper, kobalt en vaak ook jodium.
- Laat u uw jongvee of droogstaande koeien komend weideseizoen tijdelijk elders grazen? Met een Uitschaar Eenheid voorkomt u dat u bij terugkomst van het vee op uw bedrijf wordt geconfronteerd met statuswijzigingen en extra onderzoeken.
- Wilt u wandelaars met honden attenderen op de risico’s van hondenpoep voor de gezondheid van uw koeien? Bestel dan een Neospora-waarschuwingsbordje en bevestig deze op een plek waar een wandel- of fietspad aan uw percelen grenst.
Bron: GDdiergezondheid