De voermengwagen was versleten en vader Kees wil het op termijn ook wel wat rustiger aan doen. Goede ervaringen met Lely en altijd in voor machines die het werk gemakkelijker maken. Voor melkveebedrijf Beekmans uit Oirschot voldoende redenen om het voeren voortaan door de Lely Vector te laten doen.
Samen met zijn vader Kees en moeder Tiny runt Ruud Beekmans een melkveebedrijf met zo’n 180 melkkoeien en 90 stuks jongvee. “Wij staan altijd open voor ontwikkelingen die het werk gemakkelijker maken”, vertelt Ruud. “We waren er bijvoorbeeld ook al vroeg bij met automatisch melken. Mijn ouders wilden graag meer flexibiliteit in de werkzaamheden en hier kon de melkrobot aan bijdragen. In 1999 zijn we gestart met één Lely A2. In 2005 werden het er twee en in 2010 drie.”
Naar nieuwe manier van voeren
Dit jaar heeft de familie Beekmans de automatiseringsgraad op het bedrijf wederom een forse impuls gegeven. Het voeren van het melk- en jongvee wordt sinds maart 2023 namelijk gedaan door een Lely Vector. Een stap waar de familie zich al langere tijd op oriënteerde. “Zo’n vijf jaar geleden hebben we al diverse opties verkend voor een toekomstbestendige manier van voeren. We hebben gekeken naar een nieuwe voermengwagen, gesproken met Lely over de Vector en de mogelijkheid van loonvoeren onderzocht. Uiteindelijk hebben we toen geen knoop doorgehakt. De voermengwagen hebben we laten reviseren en zo konden we weer een aantal jaren vooruit. Eind 2021 bleek dat het toch tijd werd voor wat anders. De mengkwaliteit van de voermengwagen werd minder. Het secuur voeren kostte veel tijd, en zorgde daarmee bij ons voor extra werkdruk. Jongvee en droge koeien konden we niet voeren zoals we wilden”, verklaart Ruud.
Ruime voerkeuken voor de Vector in bestaande bouw
De Lely Vector was het ultieme antwoord op de uitdagingen van de familie Beekmans. Het systeem zorgt dat er continu vers en nauwkeurig samengesteld voer voor het voerhek ligt. Waar nodig wordt het voer aangeschoven. Het enige wat de melkveehouder hoeft te doen is zorgen dat er voldoende voer in de voerkeuken aanwezig is.
Voor de bouw van deze voerkeuken is de familie Beekmans niet over één nacht ijs gegaan. “Samen met specialisten van Lely hebben we naar verschillende opties gekeken. Was het nodig een apart gebouw te laten zetten, of konden we de voerkeuken in bestaande bebouwing kwijt?”, vertelt Ruud. Het werd het laatste. Achterin de voormalige melkveestal, waar nu het jongvee is gehuisvest, was ruimte over. Deze ruimte werd verbouwd en geschikt gemaakt voor de installatie van de voerkeuken. Om de mengkuip probleemloos naar de naastgelegen melkveestal, met voergangen aan de buitenkant, te laten gaan, werd een doorgang gemaakt. Om op de voergang aan de andere kant van de stal te komen, rijdt de kuip buiten achter de stal om. Dat zijn de enige meters die hij buiten aflegt.
De familie Beekmans is blij met de ruime voerkeuken. Ruud: “Ik vind het belangrijk dat ik voor meerdere dagen voer kan klaarzetten. Omdat we mais en kuilgras in blokken kunnen klaarzetten, blijft het gewoon koel. Dat vind ik ook het grote voordeel van de Vector ten opzichte van voersystemen met voerbunkers. Ook op warme dagen kunnen we het voer koel houden en blijft de drogestofopname goed. Een ander voordeel van de ruime voerkeuken is dat ik ruimte heb om te manoeuvreren.”
Jongvee en droogstaande koeien preciezer voeren
Ruud geeft aan dat het voeren met de Vector heel goed bevalt. “Voeren kost nu veel minder tijd. Het scheelt minimaal twee uur op een dag. Die tijd kunnen we nu extra aan de koeien besteden. We zijn ook niet meer gebonden aan vaste voertijden. Als er maar genoeg voorraad in de voerkeuken staat is het goed. Het maakt niet uit wanneer je voer neerzet. Dat geeft een boel flexibiliteit. Het is natuurlijk een investering geweest, maar dat heb je ook als je een nieuwe voermengwagen koopt. Tel daarbij de hoeveelheid diesel die je bespaart nog eens op. Dan is het al snel rendabel.”
Ruud vindt het te vroeg om te zeggen of voeren met de Vector een positief effect heeft op de melkproductie. “Dat komt vooral doordat we nog maar kort op deze manier voeren. Met de recent warmere dagen merken we wel dat de voeropname beter op peil blijft. Waar ik zeker een positief effect zie, is bij het jongvee en bij de droogstaande koeien. Restvoer van het melkvee ging bij ons altijd naar het jongvee. Dan loop je het risico dat het jongvee kwalitatief te goed voer krijgt. Nu hebben we amper restvoer en laten we de Vector voor het jongvee twee verschillende rantsoenen klaarmaken. Ook de droogstaande koeien kunnen we nu veel gerichter voeren. Deze voerden we gehakseld stro aangevuld met krachtvoer. Met de Vector kun je ook voor kleinere groepen dieren een op maat gemaakt rantsoen voeren. Dat zie je terug in de drogestofopname. Die is al snel 16 kilogram per dag. De pens blijft beter gevuld. Zo kunnen de koeien na afkalven beter opstarten”, vertelt Ruud.
Hele jaar door constant rantsoen met de Lely Vector
Bij de familie Beekmans staan de koeien jaarrond in de ruime, frisse ligboxenstal. “Dit past het beste bij ons bedrijf. Wij hadden al geïnvesteerd in meer koecomfort en we denken dat de Vector op het gebied van voeren extra toegevoegde waarde biedt. We merken nu door de vele voermomenten van de Vector al meer rust in de stal.”
Ruud onderbouwt het succes van het jaarrond binnen houden met cijfers. “We hebben inmiddels twintig honderdduizendliter-koeien en drie koeien met meer dan 10.000 kilogram vet en eiwit. De levensproductie bij afvoer ligt rond de 50.000 kilogram. Het vervangingspercentage kunnen we rond de twintig procent houden. Deze cijfers laten zien dat het gekozen bedrijfssysteem bij de dieren en bij ons als veehouders past.” De familie Beekmans voert hoofdzakelijk mais, aangevuld met gras, bierbostel, erwtenvezel, stro, water, losse grondstoffen en mineralen. Ruud: “we kunnen nu met de Vector nog gemakkelijker de juiste ruwvoerproducten combineren met de juiste diergroep.”
Toeristen verrast
De Vector is niet het enige nieuwe op het melkveebedrijf in Oirschot. Sinds dit voorjaar kent het bedrijf een tweede tak: in de wei naast de boerderij werd camperplaats De Kleine Heibloem aangelegd. Een initiatief van Ruud en zijn vriendin Amber samen. Campertoeristen weten de camperplaats in de toeristische omgeving van Oirschot al goed te vinden en maken graag gebruik van de gastvrijheid en service van de familie Beekmans. Regelmatig is er voor de gasten een rondleiding op het bedrijf. “We laten graag zien hoe we werken. Je merkt dat er bij mensen die verder van de sector af staan, veel onwetendheid is over de melkveehouderij. Mensen komen hier soms heen met het idee dat koeien nog aan de ketting staan. Als ze dan zien dat het melkproces volledig geautomatiseerd is, gaat er een wereld voor hen open”, vertelt Ruud. “Helemaal als ze de Vector ook nog zien werken en zien hoe goed de koeien het hebben.”
Meer weten over de Lely Vector of andere oplossingen van Lely?
Vul het formulier in!
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Jeroen Appels, Van Assendelft Fotografie