Voor de vierde keer slaan Limagrain en NAJK de handen ineen om meer bewustwording rondom de teelt van snijmaïs te creëren. De bemestingsnormen worden steeds strenger. In deze challenge willen we weten hoe deelnemers hun teelt verduurzamen en daarbij hun rendement veiligstellen? Uiteraard is dat niet in één teeltseizoen te meten. Daarom zijn we geïnteresseerd in hun plan van aanpak en beginnen we bij de basis. Duurzaam maïs (blijven) telen start met de kwaliteit van de bodem.
Bodemvruchtbaarheid in beeld
De kwaliteit van de bodem lezen we af aan de algemene bodemvruchtbaarheid. Eurofins Agro kijkt in de Challenge naar de fysische, chemische en biologische parameters van de bodemanalyse. Een optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen aan het klei-humus-complex is essentieel. Denk aan de calciumbezetting door bijvoorbeeld optimalisatie van de pH-waarde. Verder gaat de aandacht uit naar de organische stofbalans, een voorwaarde voor een succesvolle teelt. Een minimaal gelijke bodemtoestand na de oogst vraagt om bemesting, onderzaai of nateelt van een groenbemester. Plannen is hierin vooruitzien. Ook het fysiek beoordelen van de gronden is aan de orde. De bontheid binnen percelen is vaak een gegeven, toch kunnen slimme voorzorgsmaatregelen de teelt of oogst succesvol maken. Denk aan de juiste vroegheid in de maïsrassenkeuze en drainage of greppelen.
Vooral kennis opdoen
De ruwvoerspecialisten van Limagrain bezoeken en beoordelen alle deelnemende percelen. Gedurende het hele traject zijn punten te verdienen. Beginnend dus met de bodem(vruchtbaarheid) tot aan zaken die te maken hebben met de opkomst van het gewas. Denk aan de kwaliteit van de grondbewerking, plantaantal/homogeniteit en onkruidbestrijding. Daarnaast kijken we naar ziekten, plagen en beschadigingen, maar ook naar kolfvulling en de algemene indruk van het perceel. Tenslotte kunnen de deelnemers scoren bij het inkuilen/conserveren en de kuilanalyse. Voor de winnaars liggen mooie prijzen in het verschiet, maar uiteraard schuilt de echte winst in kennisverrijking en kennisdeling. Tijdens de startbijeenkomst van de MaïsChallenge op donderdag 22 maart op Aeres Hogeschool in Dronten gaan de organiserende bedrijven uitgebreid in op de inhoudelijke kant van de MaïsChallenge en krijgen de deelnemers reeds de eerste bagage mee voor een voortvarende start van deze competitie. Volg de Challenge op facebook.com/maischallenge.
Maïszaad met bio-coating
In het kader van het verduurzamen van de maïsteelt gaan alle deelnemers van de MaïsChallenge aan de slag met LG-maïszaad dat is voorzien van de onlangs geïntroduceerde innovatieve Starcover TSSV2-coating. Het gaat hier om de eerste op maïszaad aangebrachte biostimulant in Nederland die een hogere benutting van met name fosfaat en sporenelementen mogelijk maakt.
Bron: Igseeds