Na de voorjaarskuilen zorgen nu ook de zomerkuilen voor een record. Nooit eerder was de VEM (916 VEM) zo hoog. Net als bij de voorjaarskuilen bevatten de zomerkuilen dit jaar ook minder ruw eiwit (147 RE).
De zomerkuilen van 2015 zijn gemiddeld genomen droger dan de voorjaarskuilen. Dat is gunstig, want dan kunnen ze de verteringssnelheid wat afremmen. “Hierdoor kunnen de koeien over het algemeen de hogere VEM-waarden beter benutten”, stelt Gerard Abbink. Hij is productmanager bij BLGG. “Bovendien zullen de kuilen ook geschikt zijn om in combinatie met de snelle voorjaarskuilen gevoerd te worden en zo het rantsoen wat af te remmen.”
Goede ruwvoerbenutting mogelijk
De zomerkuilen van 2015 zijn over het algemeen prima kuilen waarmee een goede ruwvoerbenutting mogelijk is. Gerard Abbink: “En dat is vanwege de actualiteit belangrijk. Met de lage melkprijzen en met het naderende fosfaatquotum wordt het steeds belangrijker om zoveel mogelijk uit het eigen ruwvoer te halen. Dat is een belangrijke basis voor een efficiënte bedrijfsvoering.”
VEM blijft stijgen
Net als bij de voorjaarskuilen en de maiskuilen laten de zomerkuilen een alsmaar stijgende lijn van het VEM-gehalte zien. Met 916 VEM bevatten de zomerkuilen van 2015 gemiddeld zelfs bijna 50 VEM meer dan 5 jaar geleden.
Bekijk hier de gemiddelde resultaten van de voorjaars- en zomerkuilen.
Meer informatie
BLGG AgroXpertus
Binnenhaven 5
Postbus 170
6700 AD Wageningen
T.: +31 (0)88 8761010
E.: klantenservice@blgg.agroxpertus.nl
W.: blgg.agroxpertus.nl