In enkele projecten doen we proeven met sorghum, waaronder Vruchtbare Kringloop Overijssel en Sorghumteelt in het Friese veenweide. Het voordeel van sorghum is dat het dankzij een beter wortelstelsel minder vocht nodig heeft en daarbij een lagere N bemesting nodig heeft dan snijmaïs. Maar of het daadwerkelijk snijmaïs gaat vervangen? Dat valt nog te bezien! We spraken hierover met Dirk Johan Feenstra, Senior Projectleider bij LTO Noord.
Snijmaïs (nog) superieur dankzij veredeling
Dankzij veredeling is snijmaïs op dit moment nog superieur ten opzichte van sorghum, althans dat komt onder andere uit onderzoek en proeven waarbij LTO Noord één van de participerende partijen is.
“Zowel snijmaïs als sorghum zijn tropische gewassen en dankzij veredeling heeft snijmaïs momenteel nog een voorsprong. Sorghum komt oorspronkelijk uit Afrika en is in de basis niet geschikt, in het noorden is het lastig te telen en daardoor is de opbrengst nog niet optimaal.”
Maar… zegt Dirk Johan: “Er komen steeds meer rassen op de markt die het onder Nederlandse omstandigheden wel goed doen. De toekomst is veelbelovend.”
Sorgum beter ontwikkeld wortelstelsel dan snijmaïs
“Het voordeel van sorghum is dat het later gezaaid kan worden dankzij een beter ontwikkeld wortelstelsel vergeleken met snijmaïs. Daardoor heeft het minder vocht nodig en een lagere N bemesting. Het eiwit % van sorghum is ook hoger dan dat van maïs.”
“Uit onze proeven blijkt dat sorghum geschikt is voor alle grondsoorten”, zegt Dirk Johan. “Op dit moment zaaien we sorghum nog niet in een mengteelt, maar de kans is aanwezig dat we dit in de toekomst wel gaan testen. Eerst richten we ons nog op een optimaal verloop van de monoteelt.”
Snijmaïs: schade door ritnaalden
Over ritnaalden zegt Dirk Johan: “Bij snijmaïs komt nogal eens schade voor door ritnaalden en/of vogelvraat, waardoor de maïs op een later moment overgezaaid moet worden. Maar dan zitten de ritnaalden er nog steeds. We hadden de hypothese dat sorghum later gezaaid kan worden en het beter bestand is tegen ritnaalden. Hoewel dit deels wel het geval blijkt te zijn, heeft sorghum ook een beetje last van ritnaalden.
Mengteelt met stokslabonen en sorghum?
Een mengteelt van stokslabonen en sorghum? Gaat dat ooit komen denk je?
Hierover zegt Dirk Johan: “Dit zou misschien kunnen, maar ik kan mij ook voorstellen dat we dan niet voor stokslabonen kiezen maar voor een ander gewas. Ik weet niet hoe goed sorghum tegen het klimmen van de stokslabonen kan, maar het is wel interessant om dit te testen. Eerst de monoteelt optimaliseren en daarna gaan we combinaties maken.
Bron: LTO Noord