Afgelopen week is de snijmais gemiddeld 12 cm in lengte toegenomen en is gemiddeld 3.06 m. Daarmee heeft de snijmais in lengtegroei op de meetpercelen de groeiachterstand t.o.v. vorig jaar volledig ingehaald en is momenteel ca. 4 cm hoger dan vorig jaar. Overigens is de lengtegroei afgelopen week hard teruggelopen of zelfs gestopt. Op alle meetpercelen is zowel de pluim als de vrouwelijke bloei zichtbaar. Dit betekent dat dit de laatste lengtemeting was van dit seizoen. Binnenkort wordt gestart met de ds-metingen.
Niet overal heeft de snijmais inhaalslag gemaakt
Overigens geldt dit natuurlijk niet overal in het land. Zeker de percelen die als gevolg van de weersomstandigheden zeer laat gezaaid zijn, hebben een te grote groeiachterstand waardoor van een inhaalslag geen sprake kan zijn. Vooral in de hoek van Zuidwest-Friesland is er als gevolg van de zeer natte omstandigheden de snijmais op sommige plaatsen pas half juni de grond in gegaan. Onderstaande foto is afgelopen week genomen in Friesland. De snijmais is momenteel een spade hoog en de kolfvorming heeft nog niet plaatsgevonden. Bij deze lengte komt de vraag om de hoek kijken of de voederwaarde-opbrengst opweegt tegen de kosten van hakselen.
Snijmais hakselen wel of niet interessant?
Vooral op de maispercelen die laat gezaaid zijn en er momenteel een klein gewas staat, is de vraag gerechtvaardigd of het laten staan van het gewas en op enig moment te hakselen van het gewas nog uit kan, of dat het vernietigen van het gewas niet een goedkopere optie is.
Ervan uitgaande dat hakselen en inkuilen van het maisgewas met een aanzienlijk lagere opbrengst zo’n 400 €/ha kost, betekent dit dat er minimaal 400 € aan gewas opbrengst tegenover moet staan. Een gezond gewas snijmais zonder kolf bevat ongeveer 900 VEM/kg ds. De plant is namelijk goed verteerbaar en bevat veel suikers.
De kVEM-prijs is momenteel 18,8 ct. Daarmee komt de voederwaardeprijs van deze snijmais uit op ca. 16,3 ct/kg ds. Dit betekent dat bij een opbrengt van ca. 2500 kg ds het break-even punt is bereikt. Wanneer de opbrengst hoger wordt ingeschat, is hakselen van dit soort percelen alsnog interessant.
Veelkolvigheid
Momenteel wordt overal in het land melding gemaakt van planten met meerdere kolven. De oorzaak moet gezocht worden in stress die de plant tijdens de kolfaanleg te verduren kreeg. Wanneer de maïsplant tijdens de kolfaanleg stress krijgt te verduren door factoren als hitte, koude en droogte dan kan de plant daarop reageren door “vingerkolven” te ontwikkelen. Er wordt dan niet één hoofdkolf gevormd maar meerdere vaak kleinere kolven vanuit één oorsprong. Ook extreme late zaai kan dit verschijnsel opwekken. Veelkolvigheid heeft in tegenstelling tot twee kolven per plant vaak een licht negatief effect op de voederwaarde. Wanneer de plant meerdere normale kolven bevat gaat dit niet of nauwelijks ten koste van de voederwaarde.
Bron: Agrifirm