In dit groeizame jaar hebben de veehouders al veel ruwvoer gewonnen. Het lijkt ook nog eens een heel goed maïsjaar te worden. De gewassen staan er over het algemeen goed voor. Een prima moment om de balans op te maken. En te bepalen hoeveel voer is er beschikbaar, wat komt er nog bij en wat heb ik daadwerkelijk nodig?
Start met het bepalen van het beschikbare ruwvoer. Op de ruwvoeruitslagen staat, naast de gehalten, ook de inhoud van de partij. Deze zijn dus eenvoudig bij elkaar op te tellen. Houd ook rekening met de kuilen die u dit seizoen nog gaat maken en de hoeveelheid snijmais die u verwacht te oogsten.
Vervolgens rekent u uit hoeveel ruwvoer u de komende zomerperiode in 2018 nodig heeft vanuit ruwvoer wat in 2017 of eerder geoogst is. Doel van dit alles is om in te schatten hoeveel voer u moet aankopen, of wellicht zelfs kunt verkopen. Laat uw eigen beschikbare ruwvoer de basis zijn in de rantsoenen. En beschouw aankoopvoer als aanvulling in plaats van het hoofdbestanddeel.
Ruwvoeropbrengst in KringloopWijzer
Als er dit jaar veel meer voer van eigen bedrijf geoogst is dan vorig jaar, en dit niet optimaal gebruikt wordt, zorgt dit ervoor dat u dit voordeel niet omzet in extra saldo. In praktijk komt het vaak voor dat veehouders door het voeren van veel krachtvoer een hoge melkproductie realiseren. Dit gaat dan ten koste van een hogere voerbenutting van eigen land. Als er veel voer gewonnen wordt, gaan de ondernemers vaak nonchalanter om met hun eigen voorraad voer. Met als gevolg een lagere benutting. Dit kan betekenen dat de gewasopbrengst in de KringloopWijzer zeker niet hoger is dan in een vorig jaar.
In de KringloopWijzer wordt de opbrengst namelijk berekend vanuit totale behoefte. Hierbij wordt uitgaan wat er gegroeid is op het eigen land minus de aankoop. Als er niet meer eigen ruwvoer wordt gebruikt in een groeizaam jaar en de aankoop van (kracht)voer niet daalt dan is de gewasopbrengst in de KringloopWijzer niet hoger dan vorig jaar. ‘
Overleg met uw voeradviseur om er samen achter te komen hoe u de benutte ruwvoeropbrengst van eigen bedrijf kunt verhogen. Het verhogen van de ruwvoeropbrengst is op heel veel bedrijven de belangrijkste sleutel voor een saldo dat behoort bij de beste 25% van de melkveehouders.
Schone weiden
Om in de komende herfst ook goed te kunnen weiden kunt u nu in augustus het beste vrijwel alles schoonmaaien op de stukken waar de koeien nu lopen. Dan heeft u straks nog veel schoon en goed weidegras. Dit bespaart in de herfst daarmee ook behoorlijk op inkuilkosten en de koeien kunnen heel goed melk geven van dit weidegras met hoge gehalten. ?
Bron: Kringloopwijzer