Maistelers doen er goed aan dit jaar nóg meer aandacht te besteden aan het vaststellen van het optimale oogstmoment. Op veel percelen rijpt de mais erg snel af en komt het optimale drogestofgehalte van 35% snel in zicht. “Controleer het verloop van de afrijping op je percelen goed voor een optimale oogstplanning”, adviseert Jos Groot Koerkamp van Limagrain.
“Door op het optimale drogestofgehalte te hakselen, haal je de meeste voederwaarde en daarmee het hoogste rendement van het land. De vernieuwde MaisManager app geeft op basis van het huidige drogestofgehalte en de weersverwachting een nauwkeurige inschatting van de optimale oogstdatum.” MaisManager is gratis beschikbaar via www.limagrain.nl/maismanager/
Afrijping of afsterving?
Belangrijk voor een correcte inschatting van de optimale oogstdatum is de fysiologische staat van het gewas. Op veel plaatsen zien de ruwvoerspecialisten van LG dat planten door de hitte, droogte en een matig wortelstelsel gaan afsterven. Dit is iets anders dan afrijpen! Bij een afgestorven plant stopt de assimilatie en dus ook de afrijping. Wachten met hakselen heeft dan geen zin meer.
Net als in jaren met een latere maisoogst, zien we in dit bijzondere maisjaar dat vroege maisrassen hun voederwaarde-potentie vaker waarmaken dan late rassen. Vroege rassen zijn nu veelal ver rijp en kunnen met de maximale zetmeel- en voederwaardeopbrengst geoogst worden. Bij late rassen is er nu het risico dat de plant afsterft voordat de kolf rijp is.
Oogstbepaling bij wisselende stand
Vooral in Brabant en Limburg zijn door de zware neerslag dit jaar veel percelen mais erg wisselend ontwikkeld. Op laagtes en plekken met een verdichte bodem is de mais fors achtergebleven. Monitor op dergelijke percelen zowel de goede als de minder ontwikkelde planten en plan de oogst slim in. Haksel bij een grote variatie in of tussen percelen in twee keer.
Bron: Limagrain