De analyse van gras- en maiskuil maakt inzichtelijk hoeveel eiwit, energie en mineralen er voor de koe beschikbaar komen. Eurofins Agro investeert daarom flink in het nabootsen van de vertering van ruwvoer in de pens. Door een nauwkeurige meting van ruw eiwit, dalen de voerkosten met tientallen euro’s per koe.
Rantsoenberekeningsprogramma’s zijn gebaseerd op het zogenaamde ‘koe-model’. Een rekenmodel dat de werking van de pens benaderd. In de loop van de jaren zijn veel ‘rekenkundige aannames’ in dit model vervangen door echte metingen aan het kuilvoer. Voorbeelden zijn de verteringscoëfficiënt, de afbraaksnelheid van gras- en maissilage en de beschikbaarheid van fosfor. Door jaarlijks te investeren in nieuwe en verbeterde analyses, draagt Eurofins Agro z’n steentje bij aan het steeds nauwkeuriger rantsoenberekeningen.
Verweven met sector
De manier waarop Eurofins Agro gras- en maiskuilen analyseert, is de basis voor rantsoencalculaties zoals Schothorst Feed Research. Vrijwel elk mengvoederbedrijf in Nederland werkt met dit vertrekpunt. Daarnaast zijn er speciale metingen ontwikkeld voor individuele mengvoerbedrijven, bijvoorbeeld om de hoeveelheid fosfor in het exact te meten. Op deze manier helpt Eurofins Agro mee aan het terugdringen van het P-overschot.
Nauwkeurig meten
Hoe belangrijk is het eigenlijk om nauwkeurig te meten? Die vraag krijgen we wel eens van veehouders die Eurofins Agro bezoeken met een rondleiding. Een logische vraag, want het lijkt lastig om kwaliteit van lab-analyses te vertalen naar voordelen voor de veehouder. Lijkt, wat eigenlijk is het voordeel eenvoudig te berekenen.
Rekenvoorbeeld:
Invloed van meting ammoniakgehalte graskuil op de voerkosten
De meting van ruw eiwit kan op 2 manier worden uitgevoerd.
1. Geen rekening houden met de vervluchtiging van ammoniak tijdens het droogproces
2. Wel rekening houden met de vervluchtiging van ammoniak tijdens het droogproces
Metingen
1. Ruw eiwit zonder ammoniak = 148 gram
2. Ruw eiwit met ammoniak = 170 gram
Verschil:
170 minus 148 = 22 gram ruw eiwit
Rantsoen:
50% gras
droge stof opname uit gras: 7 kilo
Bij een lactatie van 305 dagen vertaalt het verschil van 22 gram ruw eiwit zich naar:
305 dagen x 22 gram ruw eiwit/kg droge stof x 7 kg droge stof opname = 46,97 kg ruw eiwit per koe per lactatie. Dat is ruim 105 kg soja per koe per jaar. Bij een veestapel van 80 koeien is dit 8.400 kg soja per jaar (op bedrijfsniveau)
Bij een gemiddelde marktprijs voor soja van 35 euro per 100 kg, is dit een besparing van bijna 3.000 euro per jaar. Dat is dus al gauw 37,50 per lactatie!