Een mengteelt van stokslabonen en snijmaïs zorgt voor meer eiwit van eigen land. Stokslabonen kunnen gelijk met de maïs en met dezelfde machine gezaaid worden, de stokslabonen klimmen immers tegen de snijmaïs op. LTO Noord voert een aantal proeven uit met deze mengteelt. Maar waarom dan? En wat zijn de voordelen? We vroegen het aan Dirk Johan Feenstra, Senior Projectleider bij LTO Noord.
Stokslabonen zorgen voor meer eiwit
We vroegen hoe stokslabonen bijdragen aan meer ‘eiwit van eigen land’. Dirk Johan zegt hierover: “Stokslabonen zijn rijk aan eiwit, maar snijmais is dat niet. Door deze combinatie wordt het eiwit % van de snijmaiskuil verhoogd en haal je meer eiwit van eigen land.”
Dirk Johan vervolgt: “De insteek is dat de bonen als eiwitbron fungeren zodat de veehouder in vergelijking met alleen maisteelt geen of minder eiwit hoeft aan te voeren. Niet alleen het energiegehalte in voer stijgt, ook wordt de smakelijkheid verhoogd.”
Proeven met stokslabonen
In de proeven van LTO Noord kijk we of stokslabonen tegelijk met maïs ingezaaid kan worden, zijn er al resultaten bekend en wat zijn de (hypothetische) voordelen?
“Binnen het Friese veenweidegebied en Vruchtbare Kringloop hebben we proefvelden met onder andere stokslabonen of sorghum. In het Friese veenweidegebied hebben we de stokslabonen tegelijk met de mais ingezaaid, het maiszaad en stokslabonen zijn gemengd en kunnen met dezelfde zaaimachine gezaaid worden.”, aldus Dirk Johan. “Het nadeel van het mengen is dat je niet exact kan bepalen waar maïs komt en waar stokslabonen komen, maar gelukkig heeft dit in onze praktijkstudie nog geen problemen opgeleverd.”
“De raskeuze moet je bepalen op basis van het afrijpen van de mengteelt, beide moeten immers tegelijk rijp zijn. Als de stokslabonen te vroeg rijp zijn, dus voordat de maïs rijp is, liggen deze al op de grond voor het hakselen en ben je ze kwijt.
Dirk Johan vervolgt: “Stokslabonen hebben naar mijn mening wel iets nodig om in te klimmen. Wanneer het klimmen niet mogelijk is, dan is het wellicht beter om te kiezen voor een andere teelt; bijvoorbeeld bonen, lupine of veldbonen.”
“Stokslabonen zijn voor zover bekend mogelijk op alle grondsoorten, maar veen is wel één van de moeilijkste grondsoorten hiervoor, voor vanwege de hoge onkruiddruk.”
Voor- en nadelen van mengteelt stokslabonen en snijmaïs
Dirk Johan zegt hierover; “Behalve dat het energiegehalte in het voer stijgt, verhogen de bonen ook de smakelijkheid van het voer. Voor de veehouder betekent de mengteelt een besparing op de kosten voor krachtvoer en het vergroot de mate van zelfvoorzienend zijn. Daarnaast zijn stokslabonen vlinderachtige gewassen die stikstof binden uit de lucht, hierdoor kunnen ze zonder (kunst)mestgift tot een goede opbrengst komen. Dit draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid.”
“Het nadeel is wel dat je met een mengteelt zit, waarbij je het afrijpen en oogstmoment goed op elkaar moet afstemmen. Ook ben je beperkt in je gewasbescherming en zijn er nagenoeg geen middelen die je kunt toepassen in deze mengteelt.”
Dirk Johan vervolgt: “De uitdaging zit hem in de onkruidbestrijding, dit kost aandacht en tijd. Mechanische onkruidbestrijding is noodzakelijk maar je zou dit ook als voordeel kunnen zien.
Bron: LTO Noord