Maandelijks geven we in deze rubriek verschillende tendensen weer van de verschillende grondstoffen. Afhankelijk van de gebeurtenissen in het komende jaar zullen we naast de gebruikelijke aandacht voor veevoergrondstoffen ook andere markten onder de loep nemen. Indien mogelijk met extra grafieken en tabellen.
Tekst en beeld: Lourens Gengler
Actuele situatie rondom grondstoffen
De laatste twee maanden werden vrijwel dagelijks in het nieuws meldingen gemaakt van droogte en hitte en ongekende bosbranden in Europa de VS en andere delen van de wereld. Daarnaast zorgde de oorlog in Oekraïne, gecombineerd met berichten over hongersnood in Afrika, voor een breed gedragen beeld dat we afstevenen op wereldwijde misoogsten en er nauwelijks nog brood gebakken kan worden.
Hoge producties van grondstoffen in Rusland
Rusland stevent af op recordhoge tarwe productie, waarbij de prognose in de afgelopen maanden steeds naar boven is bijgesteld. Inmiddels wordt een productie van 88 miljoen ton verwacht. Daarvan verwacht men ongeveer de helft te exporteren. Of dat gaat lukken zal deels afhangen van de doorgang via de Zwarte Zee, via de zee van Azov en vanuit de haven van Sebastopol op de Krim.
De verwachting voor Russische koolzaad wordt voor dit seizoen eveneens fors jaar hoger geschat en uitkomen op 3,9 miljoen ton (+1,1 miljoen ton), met name door een sterk toegenomen areaal. Russische telers willen blijkbaar eveneens profiteren van de weggevallen zonnebloemproductie in Oekraïne, want ook het areaal zonnebloemen is flink toegenomen en er wordt 17 miljoen ton opbrengst verwacht (+1,5 miljoen ton).
Ruwvoer is krap en stro is goed gevraagd
In Europa lijkt de totale opbrengst granen iets onder het vijfjarig gemiddelde uit te komen. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende regio’s, afhankelijk van de verschillende gewassen en oogsttijdstippen.
Terwijl in Europa de oogst van granen (tarwe, gerst, rogge) voor het grootste deel is afgerond, lijken de opbrengsten uit te komen rond het vijfjarig gemiddelde, uiteraard weer met extreem grote verschillen. In Spanje is het ongeveer een derde van de hoeveelheid in 2021, terwijl Noord-Nederlandse akkerbouwers gemiddelde opbrengsten melden van 10 ton en zelfs 11 ton per hectare. Ook aan Duitse zijde van de grens, op normale zandgronden, worden goede graanopbrengsten gemeld. En dankzij zeer goede oogstomstandigheden is de kwaliteit uitstekend met hoge hectolitergewichten. Ook de stro-opbrengsten zijn goed en het wordt in grote hoeveelheden naar Nederland verkocht.
Zuivelproductie blijft achter
De zuivelproductie blijft achter bij vorig seizoen en de prijs bereikt een record. De EU-melkopbrengst in eerste 5 maanden van 2022 lag -0,8 procent beneden dezelfde periode 2021. In Australië was de productie van juli 2021 tot mei 2022 3,5 procent lager dan dezelfde periode van het voorgaande seizoen. En in Nieuw-Zeeland was de productie over een geheel productiejaar 4,2 procent lager.
In de VS daalde de productie in de eerste vijf maanden van dit jaar met 0,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De melkproductie fluctueert uiteraard sterk per seizoen, en de EU produceert gemiddeld bijna evenveel melk als de VS, Nieuw-Zeeland en Australië bij elkaar.
Als lezer van deze rubriek kunt u een bericht sturen naar de redactie als u over een specifiek thema nadere informatie zou willen. Dat kan via melkveebedrijf@prosu.nl.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?