Doordat veel melkveehouders ervoor kiezen mais in te kuilen met een hoog drogestofgehalte, neemt de kans op minder goede conservering en aanwezigheid van broei in de maiskuil toe. Een conserveringsmiddel kan de schade beperken. Volgens inkuilspecialist Hendrik Kornet wordt één goed inkuilmiddel vaak over het hoofd gezien: het goed aanrijden van het ruwvoer.
De mais heeft dit jaar ontzettend te lijden gehad van de weersomstandigheden. Toch is het op veel plekken het gewas op het oog wel redelijk hersteld. “Dit in tegenstelling tot Denemarken. Daar is de mais op vele plekken erg slecht en erg slecht gebleven”, vertelt de ondernemer uit het Friese Balk, die melkveehouders in binnenen buitenland adviseert rondom ruwvoeroogst, ruwvoeropslag en vervoedering.
Mais droog inkuilen
Als het gaat om maisoogst ziet Kornet dat melkveehouders er steeds vaker voor kiezen de mais relatief droog in te kuilen. “Men wacht tot het drogestofgehalte minimaal 35 procent is, om maar zoveel mogelijk zetmeel in de maiskuil te krijgen. Daar is natuurlijk wat voor te zeggen. Maar mais met 35 procent drogestof of hoger wordt ook veel broeigevoeliger. Als je inkuil- en uitkuilmanagement niet goed is, ben je het extra gewonnen zetmeel zo weer kwijt.”
Om broei te voorkomen noemt Kornet twee belangrijke zaken: voersnelheid en een correct inkuilproces. “Het is voor een goede voersnelheid van groot belang dat de sleufsilo’s niet te breed zijn voor de mais. De voersnelheid behoort minimaal 1,5 tot twee meter per week te zijn, vooral bij de hogere buitentemperaturen in het zomerseizoen” vertelt Kornet.
Maiskuil goed vastrijden
Zeer belangrijk is volgens hem dat de mais heel goed moet worden ingereden. “Vooral die drogere mais is moeilijk te verdichten. De loonwerker heeft vaak dubbellucht onder de shovel. Dit geeft natuurlijk extra werkbreedte, maar het komt de druk per vierkante centimeter voor het inrijden niet ten goede. Een aparte trekker met enkellucht, met zware gewichten eraan verdicht de mais al een heel stuk beter. Gebruik de shovel voor het verdelen en de trekker voor het vastrijden.”
Inkuilwals kan het verschil maken
Voor een optimaal inkuilproces is Kornet groot fan van de inkuilwals. “Om het product optimaal verdicht te krijgen is een goede grote of zware inkuilwals een grote pré. Een goede inkuilwals heeft een aandrukkracht van een plusminus vier ton. Het is belangrijk dat de inkuilwals een grote diameter heeft. Kleine walsen drukken zichzelf vast in het ruwvoer, zodat de trekker gaat wroeten en spitten en het ruwvoer weer los maakt.”
Een inkuilwals heeft schoepen en de hoogte daarvan komt nauw, aldus Kornet. “Wat belangrijk is, is dat de schoepen rond de veertien centimeter hoog zijn, zodat het product goed in een V-vorm word vastgeknepen. Zo wordt de mais optimaal verdicht en ‘veert’ het product nagenoeg niet meer terug. De verdichtingsgraad wordt veel hoger. Dit betekent veel minder broei en nog een voordeel: er past meer mais in de sleufsilo. Daar komt ook nog bij dat de shovel alle tijd heeft om de grote aanvoer van mais vanaf het land goed te verwerken, terwijl de inkuilwals continu aan het aanrijden en verdichten is. Optimaal inkuilproces dus.”
Gebruik maken van een inkuilwals zorgt er ook voor dat het inkuilproces tot het eind toe goed loopt. Zodra alle mais in de sleufsilo zit, kan de shovel vertrekken naar de volgende klant. Met de inkuilwals kan de toplaag goed en netjes strak/vlak worden verdicht.
Afdekkleed correct aanbrengen
Als laatste komt het correct aanbrengen van het afdekkleed. Ook hier geeft werken met een inkuilwals voordelen. “Mede doordat de inkuilwals de ‘toplaag’ veel vlakker maakt, sluit het afdekkleed optimaal aan op de maiskuil, zodat het afdekkleed goed contact heeft met de mais. Dit is belangrijk voor een optimale conservering.”
Verliezen in maiskuil ontstaan door haast in drukke periode
De ervaring van Kornet is dat bovengenoemde punten van aandacht in de drukke maisperiode vaak vergeten. Dat is volgens hem meestal de grootste oorzaak is van broei en schimmel in het maisproduct. “Dit leidt tot veel verliezen van ruwvoer en vooral verliezen bij de maisgift van de koe. Ook de gezondheid van de koe lijdt eronder”, besluit hij.
Kornet Beton Balk BV
kornetbeton.nl
Tekst & beeld: Gerben Hofman