Maïskuilen slagen meestal goed. Verse maïs bevat namelijk veel suikers en weinig eiwit. Zodoende kunnen de volop aanwezige melkzuurbacteriën de pH in de kuil snel laten dalen naar een niveau, waarop schadelijke micro-organismen niet meer actief zijn.
Zorgvuldig ingekuilde snijmaïs kan daardoor in korte tijd volledig stabiel zijn. Dit jaar treffen we echter veel schimmels aan in de mais op percelen met greensnappping, bladvlekkenziekten en builenbrand. Dit soort verontreinigingen heeft een negatieve invloed op de conservering. Toevoegmiddelen kunnen in deze gevallen uitkomst bieden.
Percelen met veel schimmeldruk
Op percelen die getroffen zijn door greensnapping, bladvlekkenziekten en/of builenbrand bestaat er een grote kans op een verhoogd schimmelgehalte in de kuil. Een hoog schimmelgehalte heeft een negatief effect op het conserveringsproces. Doordat er meer “rommel” in de kuil komt, daalt de PH niet snel en ver genoeg en duurt dit proces langer. Dit geeft een instabiele kuil met voederwaarde- en smaak verlies tot gevolg. Daarom is het advies om op dit soort percelen, naast een broeiremmer (azijnzuurvormende bacterie), ook een conserveringsmiddel (melkzuurvormende bacterie) toe te passen. Deze melkzuurproducenten verbeteren bovendien de kwaliteit van de kuil, waardoor de dieren beter presteren. Melkzuurvormende bacteriën doen echter niets tegen broei, daar zijn de azijnzuurvormers voor nodig.
Percelen met weinig schimmeldruk
De snijmaiskuil is na opening van de kuil vaak gevoelig voor broei. Vooral in grof gehakselde of onvoldoende aangereden maïs liggen broei en schimmels continu op de loer. Tevens worden warmteproducerende gisten actief. Tijdens dit proces gaat er veel voedingswaarde verloren en wordt de kuil minder smakelijk. Toevoegmiddelen met azijnzuurvormende bacteriën remmen de groei en ontwikkeling van deze schimmels en gisten. Zodoende verkleinen zij de kans op broei.
Hieronder staat het stroomschema om te helpen bij het maken van de juiste keuze. Natuurlijk kun u ook uw melkveespecialist, accountmanager of dealer vragen om advies bij de juiste productkeuze.
Meer informatie
ForFarmers
Kwinkweerd 12
7241 CW Lochem
T.: +31 (0)573 288800
E.: info@forfarmers.nl
W.: www.forfarmers.nl