Vorige week kreeg Agrifirm een eerste indicatie van het ds-gehalte van de snijmais. De afgelopen dagen zijn er op verschillende demo locaties van o.a. Limagrain ds-gehaltes bepaald van de snijmaïs. Uit de eerste uitslagen blijkt dat we momenteel minimaal twee tot drie weken achterlopen in de afrijping ten opzicht van vorig jaar. Gemiddeld ligt het ds-gehalte op de zuidelijke locaties momenteel rond de 23 -24%. Wel zijn er uitschieters naar boven en naar beneden. Zo bevatte op de locatie Meerkerk het ras LG 31.205 als 30% ds, terwijl een middenvroeg ras nog maar op 17% zat. Vanuit het noorden zijn nog geen uitslagen bekend.
Onder normale omstandigheden stijgt het ds-gehalte globaal 1% per drie dagen en onder zeer gunstige omstandigheden kan dit op lopen tot 2% per drie dag. Voor degene die gekozen hebben om het vanggewas na de oogst te zaaien wordt het nog spannend of de snijmais nog vóór 1 oktober rijp wordt.
Hoger hakselen
Snijmais wordt vooral geteeld voor het zetmeel. De stoppel en stengels zijn minder goed verteerbaar. Door hoger te hakselen is het om de kwaliteit van de snijmais te verhogen. Met iedere 10 cm hogere stoppellengte stijgt de VEM-waarde met zes eenheden per kg droge stof en het droge stofgehalte met gemiddeld 0,6% (absoluut). Daar staat tegenover dat de droge stofopbrengst met circa 2,5% daalt. De totale voederwaardeopbrengst neemt met circa 2% af. Hoger hakselen blijkt dus maar beperkt effect te hebben op de voederwaarde.
Voordelen van extra snijmais
Daarnaast is het voordeel van snijmais niet alleen het aanvullen van zetmeel in het rantsoen, ook in de zomer en herfst is het een aantrekkelijk product om naast gras te voeren. Je krijgt daarmee een betere benutting van je eiwit. Wanneer er mogelijk een maximum aan het eiwit wordt gesteld in het rantsoen is snijmais een product wat uitstekend past naast gras. Met extra snijmais heb je ook de mogelijkheid om volgend jaar langer van de oude mais te voeren zodat de maiskuil langer dicht kan blijven. Daarmee wordt de overgang van oude mais naar nieuwe mais voeren kleiner.
Wat te doen met snijmais na hoog water?
Overigens adviseert Agrifirm wel om snijmais die gedeeltelijk onder water heeft gestaan, hoger te hakselen. Deze snijmais is namelijk verontreinigt met grond. Aangezien dit aan de onderkant van de plant zit regent dit er ook niet snel af. Door hoger te hakselen voorkom je een overmaat aan zand én eventueel andere verontreiniging in de kuil. Vooral dit laatste kan het inkuilproces nadelig beïnvloeden. Daar waar de snijmais gedeeltelijk in het water heeft gestaan is zeker het advies om hoger te hakselen.
Hoger hakselen betekent ook grotere reststoppels op het land. Het advies om deze eerst te klepelen voordat de groenbemester erin gaat. Zeker wanneer je de groenbemester ook nog wil oogsten als extra snede.
Hogere voederwaarde met MKS of CCM
Door een gedeelte van de snijmais als MKS of CCM of snijmais te oogsten, kun je de voederwaarde flink verhogen. MKS en CCM zijn wat voederwaarde te vergelijken met krachtvoer. Zeker naast eiwitrijke graskuilen past een zetmeelrijk en eiwitarm product uitstekend. In onderstaande tabel een vergelijking tussen hoger hakselen of alleen de kof oogsten.
Bron: Agrifirm