Uit de metingen van afgelopen week blijkt dat de toename aan droge stof gemiddeld uitkwam op niet meer dan 1,5 tot 2%. Onder normale omstandigheden stijgt het ds-gehalte globaal 1% per drie dagen en onder zeer gunstige omstandigheden kan dit op lopen tot 2% per drie dag. Wel zijn er uitschieters naar boven en naar beneden.
Veel onrijpe snijmais geoogst
De afgelopen week is er veel onrijpe snijmais geoogst. Een loonwerker in Overijssel op de grens met Drenthe gaf aan dat de eerste 100 ha die is geoogst ruim 5% lager ds-gehalte had dan andere jaren. Daar waar je anders een gewas rond de 36% ds oogst, lag het ds-gehalte nu op bijna 31%. Kortom, deze had nog zeker tot drie weken langer op het veld moeten blijven staan. Des te zuurder voor deze veehouders dat pas op 30 september het bericht kwam dat de uiterste datum voor inzaaien vanggewas is uitgesteld naar 31 oktober.
Kans op gasvorming in snijmaiskuilen
Aangezien veel snijmais nog niet rijp was en de planten over het algemeen nog fris groen waren, is de kans op gasvorming in de kuil aanwezig. Ook variatie in afrijping heeft effect op het inkuilproces en daarmee op gasvorming. Dit gas kan zeer giftig zijn. Zeker wanneer dit gas een rood/bruine kleur heeft. Door heel voorzichtig het plastic aan de rand los te maken kan het gas via de bodem ontsnappen. Zorg ervoor dat je zelf van de wind af staat en alle lichaamsdelen bedekt heb. In het verleden zijn koeien gestorven als gevolg van het inademen van dit gas. Oppassen dus!
Eerste uitslagen vers snijmais bekend
De eerste twee uitslagen van vers gehakselde snijmais zijn binnen. Beide monster vatten ca. 34,5% ds. De voederwaarde was 993 en 1009 VEM. Het zetmeelgehalte was 367 en 384 g zetmeel per kg ds. Deze uitslagen laten zien dat bij voldoende afrijping ook dit jaar weer een goede voederwaarde mogelijk is.
Bron: Agrifirm